28 Ιουν 2006

Πάμε παραλία;


Τέτοιες φωτογραφίες βλέπω και μου 'ρχεται να αφήσω τα βοσκοτόπια της Θεσσαλονίκης! Το μυαλό μου ταξιδεύει πια μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές, στις παραλίες της Κεφαλλονιάς! Καλό καλοκαίρι!!

Υ.Γ.: Προς το παρόν... Ποσείδι σου ερχόμαστε!

24 Ιουν 2006

Ο Λένιν κατεβαίνει στην Κόλαση

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν και το πάθος μου -ας το πούμε πάθος- για τα βιβλία του Πάολο Κοέλιο. Ο εν λόγω συγγραφέας, εκτός των άλλων, γράφει εδώ και χρόνια κάθε Σάββατο στο ένθετο περιοδικό "Ταχυδρόμος" της εφημερίδας "Τα Νέα". Σε μια αναζήτηση για την ηλεκτρονική μορφή των ωραίων άρθρων του βρήκα το κάτωθι κείμενο, δημοσιευμένο το Σάββατο 10 Μαρτίου 2001 στο -τότε- ένθετο "Πρόσωπα":


Αφού έφερε εις πέρας τη Ρωσική Επανάσταση, κατάργησε τις ταξικές διακρίσεις και αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον κομμουνισμό, ο Λένιν τελικά πεθαίνει. Επειδή είναι άθεος και είχε καταδιώξει τους θρησκευόμενους, καταδικάζεται να πάει στην Κόλαση.

Φθάνοντας εκεί διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη κι από τη Γη: οι καταδικασμένοι υποβάλλονται σε απίστευτα βασανιστήρια, τα τρόφιμα δεν επαρκούν για όλους, οι δαίμονες δεν είναι οργανωμένοι, ο Σατανάς συμπεριφέρεται ως απολυταρχικός μονάρχης ­ χωρίς να δείχνει τον παραμικρό σεβασμό για τους υπαλλήλους του ή για τις ψυχές που υποφέρουν το αιώνιο μαρτύριο.

Αγανακτισμένος ο Λένιν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του: διοργανώνει πορείες και συλλαλητήρια, δημιουργεί συνδικάτα με δυσαρεστημένους δαίμονες, υποκινεί εξεγέρσεις. Σύντομα η Κόλαση είναι άνω-κάτω: κανείς δεν σέβεται πια το κύρος του Σατανά, οι δαίμονες απαιτούν αύξηση μισθού, οι αίθουσες βασανιστηρίων αδειάζουν, οι αρμόδιοι να συντηρούν τα καμίνια απεργούν.

Ο Σατανάς δεν ξέρει πια τι να κάνει: πώς να κυβερνήσει άλλο το βασίλειό του αν ο επαναστάτης αυτός ανατρέπει όλους τους νόμους; Επιδιώκει μια συνάντηση μαζί του, ο Λένιν όμως, με το πρόσχημα ότι δεν συνομιλεί με καταπιεστές, του διαμηνύει με μια λαϊκή επιτροπή ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Ανώτατου Άρχοντα.

Απελπισμένος ο Σατανάς πηγαίνει στον Παράδεισο για να μιλήσει με τον Άγιο Πέτρο.

"Θυμάστε εκείνον τον τύπο που έκανε τη Ρωσική Επανάσταση;" λέει ο Σατανάς.

"­Θυμόμαστε πολύ καλά", απαντά ο Άγιος Πέτρος. "Κομμουνιστής. Μισούσε τη θρησκεία."

"Καλός άνθρωπος", επιμένει ο Σατανάς. "Παρ' όλες τις αμαρτίες του, δεν του αξίζει η Κόλαση· στο κάτω κάτω, προσπάθησε να πολεμήσει για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Σύμφωνα με τη γνώμη μου, θα έπρεπε να βρίσκεται στον Παράδεισο."

Ο Άγιος Πέτρος μένει για λίγο σκεπτικός.

"Νομίζω ότι έχεις δίκαιο, λέει τελικά. Όλοι έχουμε τις αμαρτίες μας, εγώ ο ίδιος απαρνήθηκα τον Χριστό τρεις φορές. Στείλε μού τον εδώ."

Τρελός από τη χαρά του ο Σατανάς γυρίζει σπίτι και στέλνει τον Λένιν κατευθείαν στον Παράδεισο. Στη συνέχεια, με ανένδοτο και κάπως βίαιο τρόπο κλείνει τα συνδικάτα των δαιμόνων, διαλύει τις επιτροπές δυσαρεστημένων ψυχών, απαγορεύει τις συνελεύσεις και τα συλλαλητήρια καταδικασμένων.

Η Κόλαση ξαναγίνεται το γνωστό μέρος των βασανιστηρίων που πάντα τρόμαζε τον άνθρωπο.

Περιχαρής ο Σατανάς φαντάζεται τι θα γίνεται στο μεταξύ στον Παράδεισο.

"Όπου να είναι, ο Άγιος Πέτρος θα μας χτυπήσει την πόρτα ικετεύοντας να μας επιστρέψει τον Λένιν", κρυφογελά. "Εκείνος ο κομμουνιστής θα έχει μετατρέψει τον Παράδεισο σε ανυπόφορο μέρος."

Περνά ο πρώτος μήνας, ένας ολόκληρος χρόνος, κανένα νέο απ' τον Παράδεισο. Με ασυγκράτητη περιέργεια ο Σατανάς αποφασίζει να πάει προ τα εκεί για να δει τι συμβαίνει.

Στην πόρτα του Παραδείσου συναντά τον Άγιο Πέτρο.

"Λοιπόν, πώς πάνε τα πράγματα εδώ;", ρωτά.

"­Πολύ καλά!", απαντά ο Άγιος Πέτρος.

"Μα, είναι στ' αλήθεια όλα καλά;"

"­Φυσικά! Γιατί όχι;"

"Αυτός ο μάγκας κάνει πως δεν καταλαβαίνει", σκέφτεται ο Σατανάς. "Πάει να μου φορτώσει πίσω τον Λένιν".

"Άκου, Άγιε Πέτρο, εκείνος ο κομμουνιστής που σου έστειλα συμπεριφέρεται καλά;"

"­Πολύ καλά!"

"Καμιά αναρχία;"

"Ίσα ίσα. Οι άγγελοι είναι πιο ελεύθεροι από ποτέ, οι ψυχές κάνουν ό,τι θέλουν, οι άγιοι μπορούν και μπαινοβγαίνουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς."

"Και ο Θεός δεν διαμαρτύρεται γι' αυτήν την υπερβολική ελευθερία;"

Ο Άγιος Πέτρος κοιτά λυπημένα τον κακόμοιρο δαίμονα που έχει μπροστά του.

"Ο Θεός; Σύντροφε, δεν υπάρχει Θεός!"

23 Ιουν 2006

Ο βοσκός και ο κυνηγός!


Πριν από πολλά πολλά χρόνια τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία στην αυλή του παππού μου του Σωτήρη. Εδώ ο μικρός βοσκός επηρεασμένος από τον διάσημο κυνηγό-παππού πήρε τ' άρματα στον ώμο και μαζί με τη μικρή Ναταλία πήγαν για κυνήγι! (Ναι, κάπου εδώ περιπλέκεται η αλήθεια με τον μύθο!)

Ωραίες εποχές... Μελαγχόλησα πάλι!

22 Ιουν 2006

Για να μην ξεχνιόμαστε

Ο "αγώνας" δεν έχει τελειώσει. Ίσα ίσα που έχει εντατικοποιηθεί, τουλάχιστον από τους φοιτητές που δεν βρίσκονται σε κάποια παραλία! O δικός σας βοσκός συμμετέχει όσο μπορεί.
Σήμερα έκανα τη δική μου πορεία από το e-shop, όπου επέστρεψα τον ελαττωματικό νέο υπολογιστή μου, προς το κέντρο για να συναντήσω την πορεία των φοιτητών & εργαζομένων.

Κάποια στιγμή φτάσαμε στο -γνωστό- υπουργείο, όπου μερικοί "Α" (βλ. μερικά άρθρα πιο κάτω) έσπασαν μια παράπλευρη πύλη και επιτέθηκαν στα ΜΑΤ. Τότε είχα την πρώτη μου επαφή με τα δακρυγόνα! Αν και ήμασταν περίπου 60-70 μέτρα πιο μακριά, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από τη στιγμή της ρίψης των δακρυγόνων από τα ΜΑΤ όλοι άρχισαν να βήχουν και να ...κλαίνε! Μιλάμε για τσούξιμο, όχι αστεία! Δυσκολευόμουν να δω για λίγα λεπτά! Κάνω έκκληση προς τον Αστυνόμο-Αξά για οδηγίες αντιμετώπισης δακρυγόνων!


Κατά τα άλλα όλα κυλάνε μια χαρά! Και οι καταλήψεις είναι πραγματικά υπέροχες! Το Πολυτεχνείο απέκτησε ζωή. Η κατάληψη δεν είναι μια στείρα διαδικασία, αλλά ό,τι πιο δημιουργικό έχει συμβεί στο χώρο του Πανεπιστημίου στα 5-6 χρόνια της φοιτητικής μου ζωής! Ορίστε π.χ. μία από τις εκδηλώσεις των ημερών:


Είπατε τίποτα;;


21 Ιουν 2006

Μουντιάλ ή αλλιώς 3964!

Εντάξει, μπορεί ο τίτλος να μη λέει πολλά, αλλά εξηγώ! Πρόκειται για μια καταπληκτική σημειολογία των αριθμών που μπορεί να προβλέψει τον νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλου!

Λίγη ιστορία

Η Βραζιλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994. Πριν από αυτό, είχε κερδίσει αυτόν τον τίτλο για τελευταία φορά το 1970.

Προσθέτουμε τα παραπάνω:
1970 + 1994 = 3964.


Η Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τελευταία φορά το 1986. Πριν από αυτό, μόνο το 1978.

Και πάλι:
1978 + 1986 = 3964.


Η Γερμανία τώρα, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1990. Προηγουμένως είχε κερδίσει και το 1974.

Το μάθαμε τώρα:
1990 + 1974 = 3964.


Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην εύρεση του νικητή του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002, δεδομένου ότι πρέπει να είναι ο νικητής του 1962. Προκύπτει εύκολα, εφόσον:
3964 - 2002 = 1962.


Και η Βραζιλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1962! Ναι, σωστά θυμάστε, η Βραζιλία σήκωσε το κύπελο και το 2002!

Τελικά αυτή η σημειολογία φαίνεται να λειτουργεί...

Και τώρα, η μεγάλη πρόβλεψη! Ποιος θα είναι ο νικητής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006;;

Έχουμε και λέμε: 3964 - 2006 = 1958.

Και ποιος κέρδισε το 1958;

Μα ναι, η Βραζιλία!!


Πηγή: http://world-amazing-facts.blogspot.com/

17 Ιουν 2006

Προσοχή! Κυκλοφορεί!!!

Πρωταγωνιστεί:
Η αδερφή μου Ναταλία!

Φιλική συμμετοχή:
Οι
Happy Tree Friends!

Μοντάζ:
Ο συνήθης ύποπτος βοσκός!

Χορηγός (του αυτοκινήτου):
O φανταστικός πατέρας Τάκης! (σλουρπ!)

Υ.Γ.: Αχ, με αφήσατε στον κάμπο και πήγατε όλοι για στη θάλασσα :-(
Θα μου το πληρώσετε ...άτιμα στρουμφάκια!!

12 Ιουν 2006

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

Σκέφτηκα ότι ίσως έχω κουράσει με τις συνεχείς αναφορές στα θέματα Παιδείας των τελευταίων ημερών, οπότε θα ελαφρύνω το κλίμα προσφέροντας λίγη (ακόμα) κουλτούρα στους λίγους αλλά εκλεκτούς αναγνώστες μου!


Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας. Ο βοσκός δηλαδή! Για την ακρίβεια, ο παραπάνω πίνακας τιτλοφορείται "The Hireling Shepherd" (1851), δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση "Ο μισθωτός βοσκός". Είναι έργο του Βρετανού προραφαελικού ζωγράφου William Holman Hunt. Καλά, κι εγώ πριν από 10 λεπτά τον έμαθα!! Αυτό που με τράβηξε στο έργο είναι το βαθύ νόημά του!

Με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε το βοσκόπουλο που παραμελεί τα πρόβατα -μήπως είναι δικά του;- για τη χάρη μιας νεαράς κοπέλας. Με μια δεύτερη όμως βλέπουμε ότι το παλικάρι έχει πιάσει ένα ...λεπιδόπτερο και το δείχνει στην κοπέλα βρίσκοντας ευκαιρία -ο πονηρός- να βάλει το χέρι του γύρω της! Αυτό το έντομο ήταν σύμβολο κακοδαιμονίας και θεωρούνταν κακός oιωνός. Που να 'ξερε δηλαδή τι τον περιμένει! Αγνοεί τα προβατάκια του, ένα από τα οποία μάλιστα έχει ξεφύγει πέρα από τα όρια του κοπαδιού και πηγαίνει μέσα στα καλαμπόκια. Κίνδυνος! Μας παρουσιάζει λοιπόν ο ζωγράφος μια αθώα σκηνή, της οποίας η ομορφιά διαταράσσεται από μια ανεπαίσθητη παραβίαση της φυσικής αρμονίας. Δεν το λέω εγώ, αλλά η Wikipedia! ;-)

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα;

9 Ιουν 2006

Χθεσινή πορεία

Παραλίγο ο τίτλος να ήταν "Σημερινή πορεία", αλλά το blogger είχε αντίθετη άποψη. Πολλά προβλήματα έχει τελευταία...

Στο θέμα μας όμως τώρα.

Αυτή τη φορά ετοίμασα φωτογραφικό ρεπορτάζ από τη φοιτητική πορεία στην οποία συμμετείχαν και πολλοί καθηγητές και εργαζόμενοι (και ...άνεργοι!). Μεγάλα πλήθη κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους, κατακλύζοντας τη Θεσσαλονίκη. Τα ΜΜΕ μιλάνε για 10.000 κόσμο! Ξεκινήσαμε από το Πολυτεχνείο μέρα και γυρίσαμε νύχτα!



Απορώ που ζούνε η υπουργός και οι άλλοι αρμόδιοι. Ίσως σε κάποια άλλη χώρα. Μιλάνε συνεχώς για μειοψηφίες τη στιγμή που οι συνελεύσεις μαζεύουν ως και το 40-50% των φοιτητών των τμημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρω:

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει έναν ευρύ διάλογο για τα θέματα παιδείας με τη συμμετοχή όλων, όπως δεν έχει κάνει καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί -όχι μεγάλες- ομάδες προβαίνουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις»
Ε. Αντώναρος

Είναι καιρός να γίνει κάτι, γιατί αλλιώς μας βλέπω να κάνουμε διακοπές στα πανεπιστήμια!

Α, παραλίγο να το ξεχάσω! Έχω κι ένα βιντεάκι από την πορεία!

8 Ιουν 2006

(συνέχεια από τα προηγούμενα)


Ελπίζω να μην σας έχω πρήξει με το θέμα των κινητοποιήσεων των φοιτητών. Θέλω μόνο να κάνω ένα (ακόμα) σχόλιο. Οι φοιτητές ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να χάνουν μαθήματα. Αυτό δεν το λέω αυθαίρετα. Αν περάσει κάποιος από τα πανεπιστήμια αυτές τις μέρες θα πάθει πλάκα από την μεγάλη κινητικότητα. Γίνονται συνεχώς αντι-μαθήματα φοιτητών σε φοιτητές, συνελεύσεις και συζητήσεις με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών, ενώ σχεδόν κάθε βράδυ διοργανώνονται διάφορα events, μέχρι και βραδιές ποίησης!!

Η κατάληψη είναι μέσο έκφρασης της απόγνωσης. Είναι λύση "έκτακτης ανάγκης". Αλλά δεν παύει να είναι η μόνη(;) λύση που απομένει, μαζί με τις πορείες. Και μιας που το θυμήθηκα, σήμερα το απόγευμα είναι η πορεία που όλοι περιμένουν. Την περιμένουν φυσικά επειδή υποσχέθηκα να δημοσιεύσω φωτογραφία μου!!!! (χαχά, αστειάκι!)

Κλείνω το αρθράκι με μια φωτογραφία από το www.edopolytexneio.org. Κάνετε κλικ στο λινκ για τις Καταλήψεις για περισσότερες λεπτομέρειες! Δείχνει τις περιοχές όπου υπάρχουν καταλήψεις. Δηλαδή, κάθε πόλη που έχει σχολές!


Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητές (και όχι μόνο) για την ενημέρωση του κόσμου. Μερικά λινκ για πληροφορίες:
http://beam.to/katalipsi
http://athens.indymedia.org

6 Ιουν 2006

Αυξάνεσθε και πλυθήνεσθε

...και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτή!


Οι 702 ξαναχτύπησαν, μόνο που τώρα έγιναν 729, ενώ οι άλλοι έμειναν μόλις 67! Τι μέλλει γενέσθαι όμως κανείς δεν ξέρει. Άλλωστε υπάρχουν άλλα θέματα να ασχοληθεί κανείς (τί αποδράσεις, τί δολοφονίες ανηλίκων). Που να μείνει χώρος/χρόνος να ακουστούμε.

Το γεγονός είναι ότι οι καταλήψεις συνεχίζονται, τα μαθήματα χάνονται και οι αρμόδιοι ...λούζονται! Το άρθρο αυτό όμως εδώ θα είναι όταν οι αγώνες πάψουν(;) και τα νομοσχέδια περάσουν, για να θυμίζει ότι η μαζικότητα είναι το επιθυμητό. Και για μένα μαζικότητα=λαϊκή συνείδηση. Όσο λοιπόν οι γονείς (μου) και οι υπόλοιποι εξωπανεπιστημιακοί βλέπουν στις καταλήψεις μόνο το χάσιμο της εξεταστικης, τότε το παιχνίδι χάθηκε.


ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!


Και ένα σχόλιο για τους "Α".
Οι "Α" είναι οι Αναρχικοί, οι Αντιεξουσιαστικοί, οι Ανεγκέφαλοι, οι Άχρηστοι, Αργόσχολοι, Ά(ν)εργοι που προσπαθούν πάντα να δείξουν την αντίθεσή τους στο σύστημα, γενικώς και ανεξαιρέτως, σπάζοντας ό,τι βρουν μπροστά τους σε κάθε πορεία. Για να είμαι δίκαιος, αυτή τη φορά ξύλο δεν έριξαν (αναφέρομαι για την ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ πορεία της Πέμπτης), αλλά οι 20-30 από αυτούς που προχωρούσαν δίπλα στους φοιτητές με τα κράνη και τα σπρέυ παραμάσχαλα προσπάθησαν τουλάχιστον να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Φώναξαν (λίγο), έγραψαν σε τοίχους και βιτρίνες (πολύ), πέταξαν αυγά (μερικά), κούνησαν λίγο τα κάγκελα του υπουργείου και έφυγαν μετά για να συνεχίσουν την υπέροχη ημέρα τους. >:-]

Αυτά! Θα επανέλθω με ρεπορτάζ από την επόμενη πορεία, εκτός κι αν σκεφτώ τίποτα άλλο πιο έξυπνο να γράψω! Α, θα βάλω και φωτογραφία μου! Να μην σας αφήσω παραπονεμένους!

Υ.Γ.: Η μέρα του θηρίου έφτασε (06/06/06) και ο κόσμος είναι ακόμα μια χαρά! (που λέει ο λόγος δηλαδή!)

1 Ιουν 2006

Νέα από το μέτωπο


Αν και λίγο πολύ οι φοιτητές κατάφεραν να δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά τους (έστω και ως ...15ο θέμα των ειδήσεων), μόνο όσοι ήταν σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται.

Δεν ήταν απλά μία ακόμη πορεία. 28 από τις 32 σχολές τελούν υπό κατάληψη και οι φοιτητές τους (αρκετές χιλιάδες) κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα και διεκδικόντας τα αιτήματά τους, ενώ παράλληλα ενημέρωναν τον κόσμο που εκδήλωνε την υποστήριξή του!

Ο βοσκός σε νεό ρόλο, αυτόν του δημοσιογράφου, μεταφέρει εικόνες από την πορεία, καθώς και δυο νέα συνθήματα, αρκετά ...ενδιαφέροντα!

"Μαριέττα Γιαννάκου τις καταλήψεις άκου
και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει!"

"Φέρτε τη Γιαννάκου στο Πολυτεχνείο
να δούμε αν θα πάρει κάποτε πτυχίο!"

Θα επανέλθω με νέο άρθρο γιατί θέλω πολύ να σχολιάσω την παρουσία εξωφοιτητικών στοιχείων που είχαν στόχο μόνο να προκαλέσουν επεισόδια. Ευτυχώς αυτά αποφεύχθησαν, αν και απ' ότι άκουσα στην αντίστοιχη πορεία της Ξάνθης υπήρξε μεγάλη ένταση.

Προς το παρόν, πάρτε ένα βιντεάκι με το τεράστιο πανό που κρεμάστηκε απέναντι από τον Λευκό Πύργο και ένα ακόμη με την κατάληξη της πορείας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Υ.Γ.: Μην σπεύσετε να σχολιάσετε τον τίτλο του άρθρου. Η ύπαρξη μετώπου υποδηλώνει σύγκρουση. Και σύγκρουση υπάρχει. Έστω και μόνο ιδεολογική κάποιες φορές...