22 Μαρ 2011

Παγκόσμια ημέρα

Χτες ήταν η παγκόσμια ημέρα ποίησης, αλλά επειδή ως γνωστόν ήταν και παγκόσμια ημέρα ύπνου, θα ήταν αμαρτία να γράψω στο blog :-) Έτσι λοιπόν σήμερα, αφού είναι παγκόσμια ημέρα για το νερό, είπα να επανορθώσω για όλο το τριήμερο! Αυτό είναι το αγαπημένο μου ποίημα, η Μαρίνα των βράχων του Οδυσσέα Ελύτη, με έντονο το υγρό στοιχείο. Είχε χαραχτεί στη μνήμη μου από την εποχή που το πρωτοδιάβασα στο Λύκειο, όχι μόνο για τις όμορφες εικόνες που δημιουργεί και για τον υπέροχο λόγο του ποιητή, αλλά και χάρη στην υπέροχη ερμηνεία του ποιήματος από τον τότε καθηγητή μου της Έκθεσης, που φρόντισε να μας φωτίσει για το τι συνέβαινε *πίσω* από τις λέξεις!

Η Μαρίνα των βράχων

Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη - Μα που γύριζες
Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας
Αετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφους
Γύμνωσε την επιθυμία σου ως το κόκαλο
Κι οι κόρες των  ματιών σου πήρανε τη σκυτάλη της Χίμαιρας
Ριγώνοντας μ' αφρό τη θύμηση!
Που είναι η γνώριμη  ανηφοριά  του  μικρού  Σεπτεμβρίου
Στο κοκκινόχωμα όπου  έπαιζες θωρώντας προς τα κάτω
Τους βαθιούς κυαμώνες των άλλων κοριτσιών
Τις γωνιές  όπου  οι φίλες σου άφηναν αγκαλιές τα δυοσμαρίνια

- Μα που γύριζες
Ολονυχτίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας
Σού 'λεγα να μετράς μέσ' στο γδυτό νερό τις φωτεινές του μέρες
Ανάσκελη να χαίρεσαι την αυγή των πραγμάτων
Η πάλι να γυρνάς κίτρινους κάμπους
Μ' ένα τριφύλλι φως στο στήθος σου ηρωίδα ιάμβου.

Εχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη
Κι ένα φόρεμα κόκκινο σαν το αίμα
Βαθιά μέσ' στο χρυσάφι του καλοκαιριού
Και τ' άρωμα των γυακίνθων - Μα που γύριζες

Κατεβαίνοντας  προς  τους  γιαλούς  τους  κόλπους  με τα βότσαλα
Ηταν εκεί ένα κρύο αρμυρό θαλασσόχορτο
Μα πιο βαθιά ένα ανθρώπινο αίσθημα που μάτωνε
Κι άνοιγες μ' έκπληξη τα χέρια σου λέγοντας τ' όνομα του
Ανεβαίνοντας ανάλαφρα ως τη διαύγεια των βυθών
Οπου σελάγιζε ο δικός σου ο αστερίας.

Ακουσε, ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση
Κι ο  χρόνος γλύπτης των  ανθρώπων παράφορος
Κι ο ήλιος στέκεται από πάνω του θηρίο ελπίδας
Κι εσύ πιο κοντά του σφίγγεις έναν έρωτα
Εχοντας μια πικρή γεύση τρικυμίας στα χείλη.

Δεν είναι για να λογαριάζεις γαλανή  ως το κόκκαλο άλλο καλοκαίρι
Για ν' αλλάξουνε ρέμα τα ποτάμια
Και να σε πάνε πίσω στη μητέρα τους,
Για να ξαναφιλήσεις άλλες κερασιές
Η για να πας καβάλα στο μαϊστρο

Στυλωμένη στους βράχους δίχως χτες και αύριο,
Στους κινδύνους των βράχων με τη χτενισιά της θύελλας
Θ' αποχαιρετήσεις το αίνιγμά σου.


Τώρα μπορώ να πάω για ύπνο! :-D

4 Μαρ 2011

Η επανάσταση του '21 - iPad 2 version

Με αφορμή την ανακοίνωση της 25ης Μαρτίου 2011 ως ημέρας κυκλοφορίας του iPad 2 στην Ελλάδα και εμπνευσμένος από το γνωστό πίνακα του Θ. Βρυζάκη...

...ιδού πώς θα ήταν η κήρυξη της έναρξης της Ελληνικής επανάστασης του 1821 αν ο Steve Jobs ήταν στη θέση του Παπαφλέσσα!

2 Μαρ 2011

Lexicon v0.8

Ανέβηκε η πρώτη έκδοση του Lexicon στο Android Market. Φρεσκοψημένο κι έτοιμο για φάγωμα! Μπορείτε να το κατεβάσετε σκανάροντας το barcode με το Android κινητό σας ή από τον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ στην εικόνα.



Πληροφορίες για την εφαρμογή από το Android Market:
Ελληνικό Ερμηνευτικό Λεξικό

Αναζητήστε εύκολα και γρήγορα την ερμηνεία ελληνικών λέξεων μέσω του δημοφιλούς Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής (λεξικό Τριανταφυλλίδη).

Απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ.

- Πάνω από 46.000 λήμματα
- Φωνητική μεταγραφή λημμάτων
- Παραδείγματα χρήσης λημμάτων
- Γραφικό περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη

Σε επόμενες εκδόσεις θα προστεθεί η δυνατότητα χρήσης περισσότερων ελληνικών λεξικών.

---

Hellenic Thesaurus (Greek App)
Lookup Greek words and read their meaning using one of the most popular reference works of the Greek language. Requires internet connection and a Greek IME on your device.
Περιμένω σχόλια και παρατηρήσεις!

1 Μαρ 2011

Αύριο η πρώτη μου εφαρμογή στο Android Market

Έφτασε η ώρα για τη δημοσίευση της πρώτης μου εφαρμογής για συσκευές Android. Το καθυστερώ εδώ και αρκετό καιρό -ένας μήνας έχει περάσει από το τέλος της ανάπτυξης- αλλά χρειάστηκε ένα υποτυπώδες beta testing πριν αποφασίσω ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη της έκδοση.

Πρόκειται για ένα Λεξικό, αλλά όχι ένα απλό λεξικό! Εδώ και αρκετό καιρό παρατήρησα την απουσία ελληνικών λεξικών στο Android. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές για μετάφραση από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και τούμπαλιν, που προσωπικά δε με ικανοποιούν (με παραδείγματα όπως αυτό), ενώ ελληνικό ερμηνευτικό λεξικό απλά δεν υπάρχει. Τα λίγα καλά λεξικά που κυκλοφορούν βρίσκονται σε ιστοσελίδες με μορφή δύσκολα προσβάσιμη από κινητό τηλέφωνο.

Κάπως έτσι ήρθε η ώρα του Lexicon (επισήμως η Google απαιτεί αγγλικό όνομα στις εφαρμογές του Market). Είναι ένα λεξικό που στην πρώτη του έκδοση λειτουργεί μόνο ως ερμηνευτικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Έχει αναπτυχθεί όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχεται πρόσθετα λεξικά, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ενσωματωθούν σε επόμενες εκδόσεις τις εφαρμογής. Λεξικά που θα προστεθούν περιλαμβάνουν ένα ελληνοαγγλικό λεξικό (δεν αποκαλύπτω ακόμα ποιο θα είναι αυτό) και ένα αντίστροφο λεξικό (αναζήτηση με βάση την κατάληξη των λέξεων), ενώ υπάρχουν σκέψεις η εφαρμογή να γίνει πιο ανοιχτή, ώστε ο χρήστης να προσθέτει όποιο online λεξικό θέλει.

Αυτά προς το παρόν. Για την ιστορία θέλω να αναφέρω πώς προέκυψε η ανάγκη για αυτήν την εφαρμογή. Μία από τις αγαπημένες μου ασχολίες τον τελευταίο καιρό είναι το Scrabble που παίζω με τον Β και τη Β! Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι επικές διαφωνίες μας σχετικά με την ορθογραφία (ή ακόμα και την ύπαρξη!) κάποιων λέξεων. Μέχρι τώρα η αναζήτηση των λημμάτων περιοριζόταν στα αποτελέσματα που έδινε το Google, ελλείψει εναλλακτικού καλού λεξικού. Τώρα όμως κατευθείαν μέσω του ασύρματου δικτύου της καφετέριας, χρησιμοποιώντας το Lexicon κοιτάμε αμέσως αν η λέξη είναι σωστή ή αν κερδίζω πάλι εγώ την παρτίδα! :-D

Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Ευχαριστώ τους beta testers για το πολύτιμο feedback τους. Θα έχουν από μένα δωρεάν την μελλοντική Premium (λέμε τώρα...) έκδοση!