Στην Ελληνική μυθολογία ο Επιμηθέας και ο Προμηθέας, παιδιά και οι δύο του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Τους ανατέθηκε να δώσουν στο κάθε ον τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχει, αλλά ο Επιμηθέας έπεισε τον αδελφό του να του επιτρέψει να αναλάβει μόνος αυτό το έργο. Έτσι ο Επιμηθέας ονομάτισε και απέδωσε στο κάθε ον τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο ίδιος, χωρίς σοφία και σύνεση. Εντελώς βοσκός δηλαδή! Όταν έφτασε, στο τέλος, η ώρα του Ανθρώπου, δεν είχε μείνει τίποτα να του δώσει.
Τότε ήταν που αποφάσισε να αναλάβει δράση ο Προμηθέας, ο οποίος θέλησε να διορθώσει το λάθος κλέβοντας τη φωτιά από τον Όλυμπο, όπου τη φυλούσε ο Ήφαιστος, και δίνοντάς την στους ανθρώπους. Ο Δίας εξοργίστηκε και τιμώρησε τον Προμηθέα αλυσοδένοντάς τον σ' ένα βράχο, όπου ένας αετός (ιερό ζώο του Δία) του έτρωγε το συκώτι. Παράλληλα, ο Δίας έδωσε εντολή στον Ήφαιστο να δημιουργήσει από πηλό έναν άνθρωπο που η ρίζα του να μη κρατάει από τους θεούς. Έτσι πλάστηκε η Πανδώρα.
Ο ίδιος ο Δίας εμφύσησε ζωή στην Πανδώρα. Η Αθηνά της χάρισε μια ασημένια ζώνη και σκέπασε το κεφάλι της με μια πολύτιμη καλύπτρα και το στόλισε με χρυσό στέμμα και πολύχρωμες γιρλάντες λουλουδιών. Έτσι στολισμένη, την παρουσίασε ο Δίας στη συνέλευση των θεών, που έμειναν κατάπληκτοι μπροστά στο τόσο θαυμαστό δημιούργημα και το γέμισαν με πολύτιμα δώρα - έτσι βγήκε και το όνομά της. Το πιο σημαντικό δώρο το έκανε ο Ερμής (ή ο Δίας σύμφωνα με άλλη εκδοχή). Ήταν ένα πιθάρι.
Ο Ερμής κατέβασε την Πανδώρα κάτω στη γη, όπου όταν την είδε ο Επιμηθέας την ερωτεύτηκε! Ο Ερμής του είπε ότι η Πανδώρα ήταν δώρο από τον Δία και το πιθάρι η προίκα της. Παρόλο που ο Προμηθέας πριν δεθεί στον βράχο είχε προειδοποιήσει τον Επιμηθέα να μην δεχτεί ποτέ δώρα από τους Θεούς, αυτός την έκανε γυναίκα του - μα εντελώς βοσκός αυτό το παιδί! Ακολουθώντας τη συμβουλή του Ερμή ο Επιμηθέας είπε στην Πανδώρα να μην ανοίξει ποτέ αυτό το ...κουτί.
Για αρκετό καιρό η ανθρωπότητα ζούσε χωρίς έγνοιες. Η Πανδώρα όμως, μην μπορώντας ν' αντισταθεί στην περιέργεια να δει τι είχε το πιθάρι, το άνοιξε και από μέσα ξεχύθηκαν όλα τα δεινά των ανθρώπων (οι ασθένειες, η λύπη, η απληστία, το έγκλημα, κλπ.). Πρόλαβε όμως και το έκλεισε κρατώντας μέσα στο πιθάρι μόνο ένα πράγμα: την Ελπίδα. Η ζωή των ανθρώπων παρέμεινε άχαρη για ένα διάστημα, μέχρι που η Πανδώρα αποφάσισε να ανοίξει για μία ακόμη φορά το κουτί της. Η Ελπίδα βγήκε στον κόσμο και από τότε γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων στις περιόδους που έχουν δυσκολίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου