19 Σεπ 2007

Αυνανισμός *

Ο αυνανισμός...

... είναι πανάρχαια τέχνη. Θα βρει κανείς σχετικές απεικονίσεις σε προϊστορικά σπήλαια σε όλον τον κόσμο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως ο Θεός Ατούμ δημιούργησε το Σύμπαν αυνανιζόμενος και απέδιδαν τη φουσκονεριά και τη φυρονεριά των νερών του Νείλου στη συχνότητα των εκσπερματίσεών του. Οι αρχαίοι Έλληνες αισθάνονταν κι αυτοί άνετα με τον αυνανισμό. (Το απέδειξαν άλλωστε πολλές φορές στην ιστορία, όπως ας πούμε ο Αλκιβιάδης με τη σικελική εκστρατεία του.) Ο Διογένης απέδιδε στον Ερμή την επινόηση του αυνανισμού. Λυπούμενος τον γιο του Παν, που του κάκου πάσχιζε να καταφέρει την Ηχώ, του έμαθε το κόλπο για να ανακουφίζεται από το βάρος. Ύστερα, ο Παν το δίδαξε σε κάτι νεαρούς βοσκούς (Δίων Χρυσόστομος, «Λόγοι»).

Η καταδίκη...

... του αυνανισμού είναι παλιά όσο και ο κόσμος. Για πολλούς μάλιστα είναι αμαρτία. Γράφει στον όγδοο κανόνα ο Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής ότι η μαλακία επιτιμάται με 40 ημέρες ξηροφαγία και 100 μετάνοιες καθημερινά. «Περί δε των μαλακών και πόρνων απλώς λέγει ο Άγιος Μελέτιος ο Ομολογητής, ότι κάμνουσι θυσίαν εις τον διάβολον το σπέρμα τους, το οποίον είναι το τιμιώτερον μέρος του σώματός των. Επίσης αναφέρεται: Εφθάσαμεν τέλος πάντων και εις την κατάρατον μαλακίαν, ήτις την σήμερον αληθώς είναι η κοινή και ψυχόλεθρος πανούκλα οπού φθείρει και απολλύει τους περισσοτέρους ανθρώπους του κόσμου, και μάλιστα τους αθλίους νέους, κατά της οποίας όσα και αν ειπή τινάς, έχωντας σκοπόν να εκριζώση από τον κόσμον τοιούτον φοβερόν και θεομίσητον κακόν, ποτέ δεν ήθελαν νομισθούν μάταια και περιττά. Η μαλακία λοιπόν είναι μία αμαρτία τόσον μισητή κοντά εις τον Θεόν, ώστε οπού εθανάτωσε δι΄αυτήν τον Αυνάν τον υιόν του Ιούδα, όστις πρώτος έδειξε το κακόν τούτο επάνω εις την γην, από του οποίου και η μαλακία ωνομάσθη αυνανισμός».

Η αυτοτιμωρία...

... πηγαίνει κι αυτή χέρι-χέρι με τον αυνανισμό και με καθετί που θεωρείται από κάποιους αμαρτία. Μαζοχιστές ή ασκητές που αυτομαστιγώνονται για να γλιτώσουν από τις τύψεις παρουσιάζονται σαν χαρακτηριστικές φιγούρες της ανθρώπινης ανοησίας στο βιβλίο του Νίκλαους Λαργκίερ «Η εξέλιξη του μαστιγίου». Μια ολόκληρη πολιτεία, όπως η Περούτζια του 1260, που βρισκόταν σε κρίση, προσπαθεί να ξεφορτωθεί το «Κακό» φορτώνοντάς το στις πλάτες των πολιτών της: τους δίνει υποχρεωτική άδεια ενός μηνός από τις δουλειές τους για να μεταμελήσουν και να αυτομαστιγωθούν. Είναι λοιπόν φανερό ήδη από τον Μεσαίωνα πως η «αμαρτία» έχει και πολιτικό κόστος. Η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τζόσλιν Έλντερ το διαπίστωσε το 1994 με τον πιο οδυνηρό τρόπο, όταν υποστήριξε πως ο αυνανισμός «είναι κάτι φυσικό, που ίσως θα πρέπει ακόμη και να διδάσκεται» (ιατρικό περιοδικό «Λάνσετ»). Ο πρόεδρος Κλίντον την απέλυσε.

Οι Μπονόμπο...

... οι χιμπαντζήδες που το 98,4% του DΝΑ τους είναι ολόιδιο με του ανθρώπου, αυνανίζονται διαρκώς, χωρίς οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για κανένα: δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.


* Το άρθρο αυτό είναι αναδημοσίευση της στήλης "Δρόμοι" του Ρ. Βρανά από την εφημερίδα Τα Νέα της 17ης Σεπτεμβρίου '07.

7 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Λίγο μαλακία το σημερινό post...

eeVoskos είπε...

Ναι, αλλά κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά! :-)

Είναι ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητα του ανθρώπου, ένα θέμα βγαλμένο από τη ζωή!

Ναταλία είπε...

Τι είναι αυτά που διαβάζεις βρε, εν μέσω εξεταστικής;;; Κομμένες οι εφημερίδες!!!!

Ανώνυμος είπε...

μήπως ΠPEΠEI να αφήσεις τον λοχία να γράψει κανένα σχόλιο; από τότε που σταμάτησε σαν να έχασες THN έμπνευση σου και ΓPAΦEIΣ...

eeVoskos είπε...

Καιρό έχουμε να σε δούμε πιλότε!

1ον, δεν τα γράφω εγώ ;-) Εγώ απλά αντέγραψα, για να μορφωθείτε βρε! Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

2ον, "ΠΡΕΠΕΙ να τον αφήσω";;; Μα, νόμιζα ότι ο καθένας μπορεί να γράψει... αν τολμάει!

Lampros είπε...

Δε θα γράψω παραπάνω για το θέμα αλλά καιρός που είναι θα το πω, μερικοί καθηγητές αυνανίζονται άγρια (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε)!lol

eeVoskos είπε...

Δυστυχώς...

Νομίζουν ότι έτσι θα δημιουργήσουν το σύμπαν!!! :-D