1 Σεπ 2008

Το συμφέρον των πολιτών και η αισχροκέρδεια

Δεν προλαβαίνω να σας καλωσορίσω πίσω στο μπλογκάκι μου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του/μου/σας, καθώς "πρέπει" να προλάβω να δω το Wanted στο σινεμά. Παραθέτω μόνο ένα κείμενο-ανακοίνωση-πρόταση του Νέου ΙΝΚΑ περί πάταξης της αισχροκέρδειας, ένα φαινόμενο καθημερινό για όλους μας. Σχολιασμός... αργότερα. Οι προτάσεις πάντως είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Ελπίζω να φτάσουν στα αφτιά αυτών που (νομίζουν ότι) κυβερνάνε.

Προσθήκη: τα σχόλια με κόκκινο.

Στην αρχαία Ελλάδα η αισχροκέρδεια τιμωρούνταν με εξορία, χρηματική ποινή, φυλάκιση και ξυλοδαρμό. Εμείς, επισημαίνουμε το γεγονός της αισχροκέρδειας και προτείνουμε κάποιες άμεσα εφαρμοστέες λύσεις – ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η αισχροκέρδεια και η ασυδοσία ταλανίζουν την κοινωνία μας και τους πολίτες, που όλοι τους - όλοι μας - είμαστε καταναλωτές. Το πρόβλημα είναι σχεδόν συνολικό, αλλά θίγει περισσότερο τους ανθρώπους με μηδενικά ή χαμηλά εισοδήματα. Η αποκαλούμενη «μεσαία τάξη» με την όποια συγκρότησή της, ακολουθεί ως προς τα πλήγματα, που οδηγούν στην δική της εξαθλίωση...

Το πρόβλημα συνεπώς αποκτά μια συνολική σχεδόν απεύθυνση στην ελληνική κοινωνία, καθώς προσβάλλει την ίδια την ζωή και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και των διαβιούντων στην χώρα αυτή, θίγοντας την δυνατότητα κάλυψης βασικών βιοτικών αγαθών.

Ο αποκαλούμενος «ελεύθερος ανταγωνισμός» και η αποκαλούμενη «ελευθερία της αγοράς», που στην πραγματικότητα είναι ένα παλαιόθεν δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα αποτυχημένο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από την 1/1/1993 (συνθήκη Μάαστριχτ) και στην χώρα μας τυγχάνει πλήρους εφαρμογής τουλάχιστον επί μία δεκαετία. Δεν θα μιλήσουμε για τις συνιστώσες, ούτε για τις σκοπιμότητες του συστήματος, αυτό που αποδεδειγμένα ισχύει είναι η κοινωνική του αποτυχία με την έκφραση της αισχροκέρδειας και της αποστέρησης βιοτικών αγαθών για τους πολίτες. Τα αποτελέσματα είναι πλέον αυτονόητα και κατανοητά από όλους, ακόμα και βιωματικά.

Σαν πρώτο βήμα – πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου προτείνουμε συνοπτικά τα ακόλουθα που συμβαδίζουν ακόμα και με την υπάρχουσα ελληνική και διεθνή νομοθεσία:

Α. Νομοθετικός καθορισμός της αισχροκέρδειας, σε ποσοστό επιτρεπόμενου καθαρού κέρδους για κάθε τύπο δικαιοπραξίας (τούτο δεν αποτελεί διατίμηση και είναι συμβατό με τις υπάρχουσες διατάξεις του ημεδαπού και διεθνούς δικαίου). Πρέπει για λόγους κοινωνικής προστασίας να καθοριστεί με νόμο το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους σε κάθε δικαιοπραξία, πέραν του οποίου η δικαιοπραξία είναι άκυρη και ο προτείνων αυτή διώκεται ποινικά, αστικά και διοικητικά. Δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση καμίας «ελευθερίας» κανενός, εις βάρος των άλλων, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της ατομικής υπόστασης του ανθρώπου.

Ερώτηση ενός βοσκού: Ποιος με προστατεύει από την Pizza Hut που μου πουλάει 3.5€ ένα ποτήρι κόκα-κόλα; Ποιος με προστατεύει από τις καφετέρειες στην πλαζ που μου πουλάνε 5€ την ξαπλώστρα (χωρίς καφέ); Δεν θα 'πρεπε από τις απαρχές του εμπορίου και της οικονομίας να έχει θεσπιστεί η προστασία του καταναλωτή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ με ένα τέτοιο μέγιστο ποσοστό κέρδους;

Απάντηση: Μα, μικρέ ανόητε βοσκέ, την καπιταλιστική οικονομία την έφτιαξαν με σκοπό τη μεγιστοποίηση του ΚΕΡΔΟΥΣ.

Β. Ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή πώλησης για τον κάθε παραγωγό και προϊόν, που να καλύπτει αντικειμενικά τις δαπάνες και τον μόχθο του και να του αφήνει κέρδος. Ορισμός της ανώτατης τελικής τιμής του παραγόμενου προϊόντος με βάση την ελάχιστη τιμή πώλησης επί ένα συντελεστή. Οι τιμές πέραν των ανωτέρω χαρακτηρίζονται αισχροκερδείς και επισύρουν κυρώσεις.

Ερώτηση ενός βοσκού: Πως γίνεται οι παραγωγοί (γεωργοί, βοσκοί, κλπ.), δηλαδή η βάση της οικονομίας μιας χώρας, να πεινάνε και όλοι οι μεσάζοντες να ζουν ζωή χαρισάμενη;

Απάντηση: (βλ. παραπάνω απάντηση)

Γ. Τράπεζες – δανεισμός. Νομοθετική καθιέρωση της τραπεζικής αισχροκέρδειας. Κανένα δάνειο που χορηγεί τράπεζα και με οιονδήποτε τρόπο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του επιτοκίου χορηγήσεων της Ε.Κ.Τ.. Το περιθώριο κέρδους είναι μεγάλο και πέραν τούτου η σύμβαση χαρακτηρίζεται αισχροκερδής.

Ερώτηση ενός βοσκού: Πως γίνεται μια σχετικά αδύναμη οικονομικά χώρα της Ευρώπης -είμαστε στη 12η θέση (από τις 27) σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (1η η Γερμανία), στην 1η(!!!) θέση όσον αφορά το μέγεθος του δημόσιου χρέους (μπράβο μας) και στην 20η θέση όσον αφορά τον πληθωρισμό- να έχει τα πιο υψηλά επιτόκια δανεισμού και τα χαμηλότερα (μηδενικά ή αρνητικά!) επιτόκια καταθέσεων; Μήπως οι κυβερνήτες μας που τα καταθέτουν σε τράπεζες της Ελβετίας ξέρουν καλύτερα;

Απάντηση (του βοσκού): Εγώ πάντως έχω βρει λύση. 1) Δεν δανείζομαι (παρά μόνο από τις αδερφές μου, άτοκα!) & 2) τα λεφτά μου τα βάζω κάτω από το μαξιλάρι!

Δ. Μισθώματα. Κανένα μίσθωμα δεν μπορεί να είναι ετησίως ανώτερο από ποσοστό της αντικειμενικής αξίας του μισθίου. Το ποσοστό αυτό ορίζει ο νόμος. Μίσθωμα μεγαλύτερο του ανωτέρω χαρακτηρίζεται αισχροκερδές.

Ε. ΔΕΚΟ/παροχές κοινής ωφέλειας. Καμμία αύξηση δεν επιτρέπεται να είναι ανώτερη από τον επίσημο δείκτη τιμών καταναλωτή ή το ποσοστό αύξησης της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. εάν αυτό είναι μικρότερο του Δ.Τ.Κ..

Τώρα που το θυμήθηκα (γιατί έχω τον λογαριασμό μπροστά μου): ΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ μιλάνε;; Τα τιμολόγια της ΔΕΗ τα 'χουν δει; Τι θα γίνει επιτέλους; Και πως είναι δυνατόν να κάνει η ΔΕΗ αύξηση 5% κι εγώ από 60€ να πληρώνω 100€;; Μαθηματικά ξέρουν οι ...κύριοι;

ΣΤ. Φ.Π.Α. Κατάργηση η μείωση του Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης που εξυπηρετούν τις βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου.

Αυτές είναι οι απόψεις, θέσεις και προτάσεις του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ. Είναι οι απόψεις που αφορούν την άμεση ρύθμιση και προστασία των πολιτών και καταναλωτών, την προστασία της κοινωνίας.

Άσχετα με τις περαιτέρω επιδιώξεις μας για την εγκαθίδρυση θεσμών κοινωνικού ελέγχου και προσδιορισμού, σύμφωνα με τις αρχές της «κοινωνίας των πολιτών», οι προτάσεις αυτές πρέπει να τύχουν αμέσου υλοποίησης και εφαρμογής.

Κι επανέρχομαι στην πρώτη φράση της ανακοίνωσης που αφορά την αρχαία (και τη νέα) Ελλάδα: πόσο επίκαιρος φαντάζει ο εξοστρακισμός σήμερα; Αφήστε, μην απαντάτε... Καλά δεν είμαστε με τη φραπεδιά στην παραλία;

7 σχόλια:

Ναταλία είπε...

Μακάρι, αλλά... Τι πιθανότητες δίνεις να εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις στη χώρα μας;

eeVoskos είπε...

Έχω πολλά να πω αλλά οι καφέδες δε με αφήνουν! Πολλά άτομα να δω σε πολύ λίγο χρόνο, καταλαβαίνεις!

Anyway, θα επανέλθω με πολλά σχόλια για το θέμα, γιατί επείγει και μας αφορά όλους.

adlin είπε...

Αν θές την ειλικρινή μου γνώμη ,προτιμώ το προηγούμενο post σου...ν'ακούω τον Παπάζογλου & να χαλαρώνω!Πιστεύω πως η αισχροκέρδεια είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να πολεμηθεί έτσι απλά...δεν συμφέρει πολλοοοοούς & αυτοί οι πολλοί σίγουρα δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια όταν δούν ότι κάποιοι προσπαθούν να διαταράξουν την καλοβολεμένη ζωούλα τους!!Είτε μας αρέσει είτε όχι,η οικονομία της χώρας μας είναι πλέον από τις πιο καπιταλιστικές..το μεγάλο ψάρι θα τρώει πάντα το μικρό!!

eeVoskos είπε...

Ω, μα ελάτε τώρα! Δεν γίνεται να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν γίνεται!

Ναταλία είπε...

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Μας το έλεγε και η Μάρθα στο δημοτικό :-) Βασικά είναι αυτό που συζητούσαμε προχθές, μας έχουν κάνει έτσι, ώστε να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του, να κοιτάει την καλοπέραση του και όλα τα άλλα... δεν βαριέσαι!

evelyn είπε...

Έτσι... Το βασικό μειονέκτημα των Ελλήνων.... Κανείς δεν καταλαβαίνει πως αν κανείς κάνει κάτι για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος το κάνει πρώτ' απ' όλα για τον εαυτό του...

Ανώνυμος είπε...

Σας χρειαζόμαστε όλους στο Νέο ΙΝΚΑ.
Γίνετε μέλη. Δεν έχουμε άλλες επιλογές από το να αγωνιστούμε για μιά κοινωνική δημοκρατία.