10 Μαΐ 2009

Εθελοντισμός, Ίντερνετ & Βοσκομεταπτυχιακά

Από που να αρχίσω; Καλημέρα; Καλό μήνα; Καλό Πάσχα...; Καλό ήταν, αλλά πέρασε κυρ-βοσκέ. Προχωράω λοιπόν στο ψητό γιατί κινδυνεύω να γελοιοποιηθώ.

Ας δώσω ένα ορεκτικό πρώτα! Είχα (αντι)γράψει το Νοέμβρη του 2007 ένα άρθρο για τον εθελοντισμό και το ίντερνετ, που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Spectrum της διεθνούς ένωσης ηλεκτρολόγων μηχανικών (IEEE) με τίτλο "Ένα δισεκατομμύριο ερασιτέχνες". Το πρόβλημα του άρθρου είναι ότι ήταν στα Αγγλικά. Ε, Αγγλικά όλοι ξέρετε, σιγά να μην καθόμουν να το μεταφράσω! Άσε που ...lost in translation... ξέρετε εσείς! Παρατήρησα πριν από λίγο ότι το άρθρο έχει μηδέν σχόλια. Αναρρωτόμενος αν το διάβασε έστω και ένας, θα αναφέρω απλά την κεντρική ιδέα του. Έχει άμεση σχέση με το ψητό που λέγαμε.

Λέει ο Τυχερούλης -Robert Lucky το όνομα του συγγραφέα- ότι μπαίνει στο ίντερνετ και νιώθει μέρος ενός από τα μεγαλύτερα πλήθη που έχουν υπάρξει, αυτό των χρηστών ίντερνετ, του ενός δισεκατομμυρίου ερασιτεχνών. Ένα πλήθος με τεράστια δυναμική. Και σκέφτεται: μα πόσες επιχειρηματικές ιδέες έχουν πετύχει βασιζόμενες σε αυτό το πλήθος; YouTube, Facebook, MySpace, Wikipedia, Flickr, IMDb. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Και όλα βασίζονται σε δουλειά που ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ κάνει αυτό το πλήθος. Δημοσιογράφοι πληρώνονταν για να γράφουν άρθρα. Τώρα υπάρχουν οι bloggers. Μεγάλοι συγγραφείς έγραφαν εγκυκλοπαίδειες. Τώρα και η μικρή μου αδερφή μπορεί να γράψει στη Wikipedia. Διάσημοι φωτογράφοι τραβούν φωτογραφίες και κάνουν εκθέσεις. Ρίχτε μια ματιά στο Flickr. Πιάνετε το νόημα, έτσι; Κλείνω με την τελευταία πρόταση, χωρίς να τη μεταφράσω: "Just think: a billion people out there willing to work for nothing more than a little credit! Let the business models flow!"

...και φτάνω αισίως στο κύριο θέμα. Για τους λίγους κουρασμένους αναγνώστες που πέρασαν τις προηγούμενες παραγράφους. Με έχετε ακούσει να παραπονιέμαι για έλλειψη χρόνου. Το φιλοσόφησα το θέμα. Χρόνος υπάρχει. Το θέμα είναι ότι, όταν ζεις σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους -για θέματα του στρατού, για τα μεταπτυχιακά μου, για το ένα, για το άλλο- τότε καταλήγεις ανίκανος να αξιοποιήσεις το παραμικρό δευτερόλεπτο αυτού του χρόνου. That's the problem my friends.

Και ιδού η λύση: ο εθελοντισμός που λέγαμε!

Ζητούνται άτομα για να γράψουν τη συνοδευτική επιστολή μου για τα πανεπιστήμια που θα κάνω αίτηση. Σοβαρά μιλάω! Η επιστολή, σε άψογα Αγγλικά, πρέπει να αναφέρει:

- Τα προσόντα μου - Όχι τα προφανή "έξυπνος", "όμορφος", "γαλανομάτης". Τα άλλα, τα λιγότερο σημαντικά: "ομαδικό πνέυμα", "τα καταφέρνει σε κάθε δυσκολία", και άλλα τέτοια όμορφα.

- Τους λόγους που με έκαναν να επιλέξω το πανεπιστήμιο...
- Σύντομη βιογραφία (που να υποστηρίζει υπογείως τα ανωτέρω)


Τα ονόματα των πανεπιστημίων είναι προς το παρόν αδιάφορα. Το θέμα των μεταπτυχιακών όμως είναι καίριο. Οι αιτήσεις θα είναι προς 3 κατηγορίες μεταπτυχιακών: Human-Computer Interaction, IT & Management και Advanced Computing. Η επιστολή που θα μου γράψετε μπορεί να αφορά οποιοδήποτε από τις τρεις κατηγορίες (ή και τις τρεις!).


Η επιστολή πρέπει να είναι πρωτότυπη, έξυπνη και να αντικατοπτρίζει το δικό μου χαρακτήρα. Προς θεού, όχι τον δικό σας! Να σημειωθει ότι η καλύτερη επιστολή θα βραβευτεί με το βραβείο της "Καλύτερης Συνοδευτικής Επιστολής Που Έχει Γραφτεί Για Μένα", καθώς και με μια θέση στην καρδιά μου!!

Υ.Γ.1: Δεχόμεθα μόνο σοβαρές προτάσεις!
Υ.Γ.2: Ξέχασα να τονίσω ότι θα προτιμηθούν οι επιστολές που θα ξεκινούν με τη φράση: "If only a few text lines were enough to express my enthusiasm!"

Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας (εκτός κι αν έχετε βύσμα)!

12 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Κοίτα, μια θέση στην καρδιά σου πρέπει να την έχω κερδίσει έτσι κι αλλιώς! "Τα καταφέρνει σε κάθε δυσκολία", πως να στο πω, εδώ στη Λάρισα πας κάθε πέντε μέρες, οκτώ ώρες και τα έχεις παίξει... Τώρα για την επιλογή του πανεπιστημίου, ας μην ξύνω παλιές πληγές :-P

Οπότε αγαπητέ το επειχηρηματικό μοντέλο σου δεν το βλέπω να επιπλέει :-)

Υ.Γ. Δεν έπεισες την αδερφή νο2 να σου το γράψει και προσπαθείς να τη φέρεις στο φιλότιμο αλλιώς;
Υ.Γ.2 Γύρισα!

eeVoskos είπε...

Έλα τώρα που τα 'χω παίξει. Απλά μου αρέσει να παραπονιέμαι μερικές φορές. Α, τι ώρα είπαμε ότι ξυπνούσες εσύ στο στρατό;;

Ritmo Pilot είπε...

Προσφέρομαι εγώ εθελοντικά να σου γράψω όλες τις επιστολές! Έχω όλες τις προϋποθέσεις. Ξέρω και τί θα ήθελες να γράψεις εσύ για σένα. Κι από Αγγλικά... Αστέρι! Και βύσμα έχω ώστε να τους περάσω όλους. Αρκεί να προσφερθείς κι εσύ εθελοντικά να μου πληρώσεις ένα λογαριασμό που προέκυψε το Σάββατο βράδυ... :Ρ

eeVoskos είπε...

Τη λέξη "εθελοντισμός" που δεσπόζει στον τίτλο δεν την πρόσεξες, ε; Άντε, περιμένω να μου στείλεις! Ο λογαριασμός να πάει στον γκαντέμη παρακαλώ!

evelyn είπε...

Εσύ,αγόρι μου,πολιτικός έπρεπε να γίνεις...Μα τόσος πρόλογος για να μας πεις ότι...ζητείται επιστολογράφος;;;;!!!!!

Fouster είπε...

Εγώ σαν αδελφός σου θα είμαι πολύ κακός και δεν θα σε καλοπιάσω όπως οι άλλοι....
Είναι απαράδεκτο που δεν έχεις στείλει ακόμα τα χαρτιά! Προφανώς και έχεις τις ικανότητες να γράψεις ένα ωραίο statement of purpose. Αφιέρωσε μια μέρα, γράψ'το και στείλ'το..γιατί αν το αφήσεις λίγο ακόμα δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα σου αλλά το ότι θα έχουν καλυφθεί οι θέσεις!
Από όσα άτομα τουλάχιστον ξέρω που θα κάνουν μεταπτυχιακό είσαι ο ΜΟΝΟΣ που δεν τα έχει στείλει ακόμα!

I want you in England next year, especially in London, so hurry my bro!! Πάλι καλά που είναι και το Kingston :-)

eeVoskos είπε...

Ρε bro, ακόμα δεν κατάλαβες το πρόβλημα; Πρόλαβα και διάβασα τη δική σου πριν γράψω τη δική μου και τώρα έχει ανέβει τόσο πολύ ο πήχης που δυσκολεύομαι να τον ...πηδήξω!

Fouster είπε...

Χμμ..για αυτό ίσως μερικές φορές δεν είναι καλό να διαβάζεις προσωπικές εργασίες άλλων..αναπόφευκτες συγκρίσεις...

Όπως και να χει το θέμα είναι να σε πάρουν ( να προλάβεις να σε πάρουν :-) ) στο Msc που θέλεις, και όχι να γράψεις το καλύτερο statement of purpose όλων των εποχών!
Κάτσε μια μέρα και be original.

P.s1 Πριν μια βδομάδα το έδωσα μεταφρασμένο στη μάνα μου να το διαβάσει και ήρθε στο δωμάτιο δακρυσμένη!

P.s2 Ίσως ο φρέσκος αέρας της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της Κρήνης και του Λιμανιού σου βάλουν ιδέες στο μυαλό :-) I miss you! :-)

P.s3 Έχω αρχίσει και φοβάμαι μήπως το μετάνιωσες για το μεταπτυχιακό?

eeVoskos είπε...

Δάκρυσε, ε...; Γαμώτο, τώρα πρέπει να γράψω όντως το καλύτερο όλων των εποχών. Και να το στείλω και στη μαμά σου!!

Fouster είπε...

xaxaxaxaxaxaxaxa
xaxaxaxaxaxaxaxax!!!!

eeVoskos είπε...

Τελικά το έγραψα! Βρήκα τη μούσα μου και ήρθε η θεία έμπνευση!

Cybergoulion είπε...

Έχεις θεία Έμπνευση; Από το σόι της μάνας σου θα είναι προφανώς, δεν την ξέρω!