24 Ιουλ 2006

Τι όνειρο είδες;

Με αφορμή -προφανώς- το αμέσως προηγούμενο post, καθώς και μια συζήτηση υψηλού επιπέδου που είχα με τον φίλο Βασίλη Ritmo Pilot περί ...ονείρων/στόχων, θυμήθηκα ένα ωραίο άρθρο που είχε γράψει ο Πάολο Κοέλιο. Μιλάει κι αυτό για τα όνειρα και προχωράει ένα βήμα πιο πέρα από αυτό που εμείς οι νέοι αόριστα λέμε: "ονειρεύομαι να αλλάξω τον κόσμο".

Ξεκινώντας από 'κεί που θα έπρεπε

Διηγείται ένας αναγνώστης ότι στον τάφο ενός αγγλικανού αρχιεπισκόπου, σε έναν καθεδρικό ναό της Αγγλίας, είναι γραμμένα τα εξής λόγια:


«Όταν ήμουν νέος η φαντασία μου ήταν απεριόριστη, ονειρευόμουν να αλλάξω τον κόσμο.

Όταν γέρασα και ωρίμασα, ανακάλυψα ότι ο κόσμος δεν επρόκειτο να αλλάξει. Τότε περιόρισα κάπως τις φιλοδοξίες μου και αποφάσισα απλούστατα να αλλάξω τη χώρα μου.

Και η χώρα μου όμως μου φάνηκε αμετάβλητη.

Στη δύση της ζωής μου, σε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια, ήθελα να αλλάξω την οικογένειά μου, που όμως δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου λέγοντας ότι εγώ διέπραττα τα ίδια λάθη.

Τελικά ανακάλυψα πια στο κατώφλι του θανάτου ότι αν είχα ξεκινήσει διορθώνοντας τα λάθη μου και αλλάζοντας τον εαυτό μου, το παράδειγμά μου θα μπορούσε να αλλάξει την οικογένειά μου. Το παράδειγμα της οικογένειάς μου θα είχε ίσως επηρεάσει τη γειτονιά, και μ' αυτόν τον τρόπο θα είχα καταφέρει να βελτιώσω τη συνοικία μου, την πόλη μου, τη χώρα μου και ­ -ποιος ξέρει;- ­ ν' αλλάξω τον κόσμο».

2 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Αν θες και πιο pop αναφορές για το θέμα σου σε παραπέμπω στο εξής τραγούδι του Michael Jackson:

"Man in the mirror

I'm gonna make a change, for once in my life
It's gonna feel real good, gonna make a difference
Gonna make it right
(...)

I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change"

Βέβαια βλέποντας τις αλλαγές που έκανε κατόπιν ο ίδιος ο Jackson κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέπτη, αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι αν και κατά πόσο αυτά που θέλεις να αλλάξεις χρειάζονται όντως αλλαγή!

Για φιλοσόφησε το....

eeVoskos είπε...

------------------------
DELETED BY THE MODERATOR

Σόρρυ, αλλά το blog το διαβάζουν και ...ανήλικα! ;-)

Θα τα πούμε οι 2 μας αύριο!