6 Οκτ 2011

Steve

Λογικά θα τα μάθατε τα νέα. Έχει βουήξει το internet από το πρωί. Δε νιώθω την ανάγκη να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν "υπέροχο άνθρωπο". Δεν τον ήξερα τον Steve. Έφυγε όμως ένας μεγάλος άνθρωπος της τεχνολογίας, ένας άνθρωπος που έγινε είδωλο και λατρεύτηκε φανατικά από πολλούς.

Δεν είμαι Apple fanboy, αλλά καταλαβαίνω την τρέλα τους σε κάθε φράση του τύπου "one more thing...". Δεν έχω ούτε ένα προϊόν της Apple, αλλά καταλαβαίνω τη φιλοσοφία της του τύπου "it just works" ή "think different". Ο Steve ήταν πίσω απ' όλα αυτά.

Για μένα απλά έφυγε ένας άνθρωπος που κατά βάθος ζήλευα! Θέλω κι εγώ να δημιουργήσω τεχνολογία που θα κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και εύκολη, κι ας μη δοξαστώ! (αν δοξαστώ, ακόμα καλύτερα!)



Είναι κρίμα όταν φεύγουν οι άνθρωποι. Είναι μεγαλύτερο το κρίμα όταν φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι...

Rest in peace Steve.

22 Σεπ 2011

Lexicon Update

Έχοντας φτάσει στο κατώφλι των 10.000 χρηστών του Lexicon (9.539 σύμφωνα με το Google), κι ενώ οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς για προσθήκη νέων λεξικών και ανανέωση του User Interface με οπτικές και λειτουργικές αναβαθμίσεις, συνέβη κάτι ...απρόοπτο. Στις 12 Σεπτεμβρίου μου ζητήθηκε από εκπρόσωπο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας να αποσύρω την εφαρμογή από το Android Market επειδή παραβαίνει τους όρους χρήσης.

Ακολουθεί το email που έλαβα:
Θεσσαλονίκη, 12/09/2011
Αρ. Πρωτ.: 2124

Αξιότιμε κ. Θεοδώρου,

Υπέπεσε στην αντίληψή μας η ανάρτηση στις ιστοσελίδες:

http://eevoskos.blogspot.com και  https://market.android.com/details?id=com.eevoskos.lexicon

η εφαρμογή Lexicon, η οποία κάνει αυτούσια χρήση δύο (2) ηλεκτρονικών λεξικών, τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας  και φιλοξενούνται στις ιστοσελίδες του:

- (α) Ηλεκτρονικός κόμβος για την υποστήριξη των διδασκόντων την Ελληνική Γλώσσα http://www.komvos.edu.gr και

- (β) Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Εκπαίδευση  http://www.greek-language.gr

Οποιαδήποτε ηλεκτρονική εφαρμογή του περιεχομένου των ιστοσελίδων αυτών εκτός της εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για το οποίο προορίζονται τα λεξικά αυτά, και δη το Λεξικό της Kοινής Nεοελληνικής και το Αντίστροφο Ηλεκτρονικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής, είναι παράνομη (όπως φαίνεται και από τους όρους χρήσης) και διώκεται κατά νόμο.

Όπως οφείλετε να γνωρίζετε, «απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» (Ν. 2121/1993 και Ν. 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα).

Κατόπιν αυτών, καλείστε πάραυτα να αποσύρετε  την παράνομη εφαρμογή που αναρτήσατε με τα δύο αυτά λεξικά για οποιαδήποτε χρήση τους.

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Κ. Βλάχος

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Καραμαούνα 1 – Πλατεία Σκρά
55132 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τηλ.: 2310-459 101   Fax: 2310-459 107
e-mail: vlahos@komvos.edu.gr
Αν και παράλογο -με βάση τη δική μου λογική- εφόσον 1) η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν και 2) είναι πρακτικά αδύνατη η προβολή της ιστοσελίδας των λεξικών σε smart phone, το αίτημά τους είναι νομικά δίκαιο. Έτσι, ως όφειλα, απάντησα στους ενδιαφερόμενους ότι θα σεβαστώ την απαίτησή τους, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα. Τους πρότεινα το ενδεχόμενο συνεργασίας ώστε να μπορούν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων να έχουν πρόσβαση στα πολύ καλά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Αρνήθηκαν ευγενικά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αφού δε γνωρίζουν ούτε εμένα προσωπικά, ούτε τη δουλειά μου, ούτε φυσικά τις προθέσεις που έχω για το Lexicon. Μου ζήτησαν πρώτα να αποσύρω την εφαρμογή και έπειτα να εξεταστεί το ενδεχόμενο για οποιαδήποτε συνάντησή μας.

Έκτοτε βρίσκομαι σε διαρκή αναζήτηση εναλλακτικών πηγών από τις οποίες θα μπορούσα να αντλήσω λήμματα για ένα ελληνικό ερμηνευτικό λεξικό, έτσι ώστε να γίνει μια ομαλή μετάβαση με νέα έκδοση του Lexicon και όχι απόσυρσή του από το Market. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η αναζήτηση ήταν άκαρπη. Επιπλέον, πριν από λίγο έλαβα νέο emai:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  
Θεσσαλονίκη, 22 - 09-2011
Αρ. Πρωτ.: 2198

Προς:
κ. Θεοδώρου Στράτο

Κύριε Θεοδώρου,

Παρά τη ρητή δέσμευσή σας μέχρι και σήμερα (22-9-2011) δεν έχει αποσυρθεί από την ιστοσελίδα σας και το ηλεκτρονικό κατάστημα Android Market η εφαρμογή με τίτλο Lexicon, προς καταφανή ζημία των συμφερόντων δύο ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σας προειδοποιεί ότι, αν η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν έχει αποσυρθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 23/9/2011, θα αντιμετωπίσετε τα ένδικα μέσα.

Καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης
Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΓ

Όπως διαβάζετε, το Υπουργείο Παιδείας που είναι υπεύθυνο για την παιδεία των πολιτών της χώρας, η Πύλη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας της οποίας στόχος είναι "η υποστήριξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ψηφιακή εποχή" (αντιγράφω την ιστοσελίδα τους από εδώ), όπως και "δύο ερευνητικά ιδρύματα της χώρας" (ποια;;;) σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους έχουν υποστεί "καταφανή ζημιά" από το Lexicon!

Συνεπώς, επειδή δεν θέλω να έχω νομικές σκοτούρες στο κεφάλι μου, από αυτή τη στιγμή αποσύρω το Lexicon από το Android Market, τη μόνη πηγή διάδοσής του. Ξέρω ότι είναι η έσχατη λύση, αλλά το μόνο που μου λείπει είναι να προσπαθώ εις μάτην να πείσω σκουριασμένα μυαλά για τις αγνές προθέσεις μου με δικαστές και δικηγόρους.

Θα παρακαλούσα τους αναγνώστες του blog και τους χρήστες του Lexicon, να εκλάβουν αυτή τη δημοσίευση ως κάλεσμα για βοήθεια. Αν ξέρετε κάποιο διαδικτυακό ελληνικό ερμηνευτικό λεξικό (κατά προτίμηση δωρεάν ή ανοιχτού κώδικα) γράψτε μου εδώ ένα σχόλιο ή στείλτε μου email και θα προσπαθήσω να το ενσωματώσω στο Lexicon, ώστε η εφαρμογή να ανέβει εκ νέου στο Android Market χωρίς να παραβαίνει πνευματικά δικαιώματα.

Όσο για τους "πνευματικούς" ανθρώπους της χώρας, π.χ. καθηγητές πανεπιστημίων, αν όντως θέλετε να τιμήσετε με τις πράξεις τον ιερό τίτλο του "καθηγητή", ξανασκεφτείτε ποια είναι πρέπει να είναι η σωστή στάση σας.

Αυτά προς το παρόν. Δεσμεύομαι ότι το Lexicon θα ανέβει σύντομα στο Android Market, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Τώρα το πήρα προσωπικά!

5 Σεπ 2011

Περιμένοντας το ΚΤΕΛ

Διάβαζα τις προάλλες ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες εξοπλίζουν τα αεροπλάνα τους πιλοτικά με wifi. Χωρίς σχόλια αυτό

Την ίδια περίοδο διάβασα ότι το ΚΤΕΛ Αττικής εξοπλίζει πιλοτικά τα λεωφορεία της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη με wifi.

Τώρα είμαι στο ΚΤΕΛ. Περιμένω να φύγει το λεωφ των 9:30 για Θεσσαλονίκη. Μόλις έμαθα ότι θα ταξιδεύω επί 7 ώρες ΧΩΡΙΣ WIFI. Γιατί όταν στην Ελλάδα λέμε "πιλοτικά" εννοούμε "βγάλαμε ένα σχετικό δελτίο τύπου και κάποτε θα ξεκινήσει η υλοποίηση". Ευτυχώς πήρα ένα βιβλίο μαζί μου.

Υ.Γ.: Πριν από 1 χρόνο έκανα το Λονδίνο-Εδιμβούργο σε 4 ώρες και με wifi. Εδώ πότε;;;

30 Ιουλ 2011

Βοσκοί ήρθε η ώρα σας

Αθήνα, Σύνταγμα. Λίγοι αγανακτισμένοι έμειναν. Οι άλλοι πήγαν για μπάνιο ή στη δροσιά κάποιου air condition. Η ζέστη της Αθήνας δεν παλεύεται. Παραδόξως πέρασα ωραία (μάλλον λόγω παρέας!), αν και η "αναγκαστική" παρουσία μου στην πρωτεύουσα κράτησε μόνο λίγες ώρες. Καφές απέναντι από τον Παρθενώνα, το σύμβολο του ένδοξου παρελθόντος που πέρασε ανεπιστρεπτί, και ένα ερωτηματικό να βασανίζει ασταμάτητα το τεράστιο (πρήστηκε από την κούραση) μυαλό μου.

Πως επιλέγεις την πόλη που θα ζήσεις;

Ένας φίλος έχει γρήγορη απάντηση γι' αυτό. Δύο είναι τα κριτήρια: γυναίκα/ες και δουλειά. Κι "όπου γης, πατρίς" συμπληρώνω. Οι δρόμοι φαίνεται να οδηγούν στην Αθήνα για το άμεσο μέλλον. Αλλά η αοριστία της χρονικής διάρκειας αυτής της μετάβασης, διατηρεί το ερώτημα επίκαιρο, εφόσον η δυνατότητα της επιλογής υπάρχει.

Ένα είναι το σίγουρο: Βοσκοί ήρθε η ώρα σας! Ήρθε η ώρα να πάρετε το μέλλον στα χέρια σας. Να αποφασίσετε ποιοι θα είστε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Να αποφασίσετε τι θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας και που θα το κάνετε. Καλά, τώρα γίνομαι δραματικός. Η ζωή είναι γεμάτη από "μεγάλες" αποφάσεις και απλά this is just one of those days...

Λίγο η ζέστη, λίγο οι 10 ώρες οδήγησης (μα τι κωλόδρομος η ε.ο. Αθηνών-Πατρών) δε λειτουργώ καλά σήμερα. Μη με παίρνετε στα σοβαρά. Και συγγνώμη αν δεν βγάζετε άκρη με αυτά που γράφω. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των σκέψεών μου, που βαριέμαι/είμαι κουρασμένος/δεν θέλω βρε αδερφέ να αναλύσω τώρα. Έτσι κι αλλιώς η ουσία αυτού του blog, ο διάλογος με τους αναγνώστες-σχολιαστεί, έχει χαθεί ή μάλλον έχει μεταφερθεί στους χώρους των social networks. Μπα, μάλλον έχει χαθεί. Το facebook είναι μόνο για να ανταλλάσσεις φωτογραφίες και βίντεο πια, ενώ οι 140 χαρακτήρες του twitter φαντάζουν τόσο λίγοι... Δε διαφωνεί κανένας μαζί μου! Κανένα hangout ίσως να είχε ενδιαφέρον, αλλά μόνο οι geeks κυκλοφορούν εκεί. Κι εγώ μάλλον θέλω ψυχολόγο! Ή ένα fight club!

Υ.Γ.: Πιθανώς αυτός που έγραψε τη φράση στα σκαλοπάτια της πλατείας Συντάγματος να σκεφτόταν κάτι διαφορετικό, αλλά μου έδωσε πάσα για να εκφράσω έναν προβληματισμό που έχω τελευταία.

3 Ιουλ 2011

Angry Greeks

Μια βόλτα στην Αθήνα πετάχτηκα. Αλλά όχι, οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να δείξω κι εγώ την αγανάκτησή μου μαζί με τις υπόλοιπες χιλιάδες κόσμου που έπαψαν να ανέχονται τις πολιτικές μ@λ@κίες που γίνονται στη χώρα.

Κι ενώ κάθομαι σε μια βεράντα στο δροσερό Βύρωνα λίγες ώρες πριν εγκαταλείψω την πρωτεύουσα είπα να διακωμωδήσω τα κατά τ' άλλα πολύ σοβαρά γεγονότα των προηγούμενων ημερών με λίγο photoshopping. Δε μου αρέσουν εικόνες σαν την αυθεντική, με ανθρώπους που θα μπορούσαν -ή τουλάχιστον καλό θα ήταν- να μάχονται από το ίδιο στρατόπεδο. Προς ΜΑΤατζήδες και αναρχικούς: make love, not war.

20 Ιουν 2011

Κάποιες μέρες

Κάποιες μέρες έχει υπερβολική ζέστη για να κάθεσαι στο γραφείο σου και να δουλεύεις. Κάποιες μέρες θέλεις απλά να βουτήξεις στη θάλασσα και να μη βγεις ποτέ να βγεις μόνο για μια γουλιά από εκείνον τον παγωμένο φραπέ (μέτριο με μια μπάλα παγωτό βανίλια) κάτω από την ακριβοπληρωμένη ομπρέλα. Κάποιες μέρες τα μάτια δεν ανοίγουν, ο οργανισμός σου σου λέει ότι θέλει να κοιμηθεί "πέντε λεπτά ακόμα μαμά". Κάποιες μέρες είσαι ανήσυχος, δεν μπορείς να συγκεντρώσεις τις σκόρπιες σκέψεις σου ώστε να είσαι δημιουργικός. Και δεν είναι από το άγχος, μάλλον κρίση αγχώδους δημιουργικότητας -όταν δηλαδή έχει πολλές δημιουργικές ιδέες στο μυαλό σου, δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και στο τέλος δεν κάνεις τίποτα.
Κάποιες μέρες είναι απλά ... σαν τη σημερινή. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτές οι μέρες ίσως έχουν όνομα: Δευτέρα.

9 Μαΐ 2011

Και οι προγραμματιστές (μπορούν να) είναι καλλιτέχνες

Γράφω συχνά τελευταία. Για την ακρίβεια διανύω περίοδο αστείρευτης συγγραφικής έμπνευσης αλλά και δημιουργικότητας που υπερβαίνει το γραπτό λόγο και αγγίζει πτυχές που είχα από την εποχή του θρυλικού Voskomic να αγγίξω (=Photoshopping!!).

Κρίμα που τα ατέλειωτα κείμενά μου μπορεί να τα καταλάβει μόνο ο Java Compiler...

Κρίμα που τα υπέροχα σχέδιά μου είναι XML Drawables και όχι πίνακες αφηρημένης τέχνης...

Κρίμα που μόνο μια Dalvik Virtual Machine μπορεί να δώσει πνοή στις δημιουργίες μου...

Ίσως αυτή είναι η μοναξιά του προγραμματιστή-καλλιτέχνη. Βασικά, είναι καλλιτέχνης ο προγραμματιστής; Γιατί όχι; Όλοι κρύβουμε έναν εν δυνάμει Ντα Βίντσι μέσα μας. Εξάλλου κι αυτός Πολυτεχνίτης ήταν!! ;-) Από τη Τζοκόντα ως τα ιπτάμενα οχήματα και από την ανατομία ως τις πολεμικές μηχανές.

Εγώ πάντως το είπα και το εννοώ - επειδή έτσι τουλάχιστον το αισθάνομαι. Κάνω copy+paste από το προφίλ μου στο LinkedIn:

"I don't write code. I write poetry."

6 Απρ 2011

Lexicon v0.85

Ένα μήνα (και κάτι ψιλά) και 1700 χρήστες (και κάτι ψιλά) μετά την πρώτη έκδοση, έφτασε και η δεύτερη. Όπως είχα υποσχεθεί, η νέα έκδοση περιλαμβάνει ένα ακόμη λεξικό, το αντίστροφο λεξικό Αναστασιάδη-Συμεωνίδη. Με αυτό μπορείτε να αναζητάτε λέξεις με βάση την κατάληξή τους. Δοκιμάστε το!

Πληροφορίες από το Android Market:
Lexicon - Ελληνικά Λεξικά

Αναζητήστε εύκολα και γρήγορα την ερμηνεία ελληνικών λέξεων με το ερμηνευτικό λεξικό (Τριανταφυλλίδη) ή μάθετε ποιες λέξεις έχουν συγκεκριμένη κατάληξη με το αντίστροφο λεξικό (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη).

Απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ.

- Πάνω από 46.000 λήμματα
- Φωνητική μεταγραφή λημμάτων (ερμηνευτικό λεξικό)
- Παραδείγματα χρήσης λημμάτων (ερμηνευτικό λεξικό)
- Γραφικό περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη

Σε επόμενες εκδόσεις θα προστεθεί η δυνατότητα χρήσης ακόμη περισσότερων ελληνικών λεξικών.
Αλλαγές σε αυτήν την έκδοση:
- Προσθήκη Αντίστροφου Λεξικού
- Διόρθωση μικροπροβλημάτων

Το κατεβάζετε σκανάροντας το QR code με το Android κινητό σας ή από τον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ στην εικόνα.


22 Μαρ 2011

Παγκόσμια ημέρα

Χτες ήταν η παγκόσμια ημέρα ποίησης, αλλά επειδή ως γνωστόν ήταν και παγκόσμια ημέρα ύπνου, θα ήταν αμαρτία να γράψω στο blog :-) Έτσι λοιπόν σήμερα, αφού είναι παγκόσμια ημέρα για το νερό, είπα να επανορθώσω για όλο το τριήμερο! Αυτό είναι το αγαπημένο μου ποίημα, η Μαρίνα των βράχων του Οδυσσέα Ελύτη, με έντονο το υγρό στοιχείο. Είχε χαραχτεί στη μνήμη μου από την εποχή που το πρωτοδιάβασα στο Λύκειο, όχι μόνο για τις όμορφες εικόνες που δημιουργεί και για τον υπέροχο λόγο του ποιητή, αλλά και χάρη στην υπέροχη ερμηνεία του ποιήματος από τον τότε καθηγητή μου της Έκθεσης, που φρόντισε να μας φωτίσει για το τι συνέβαινε *πίσω* από τις λέξεις!

Η Μαρίνα των βράχων

Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη - Μα που γύριζες
Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας
Αετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφους
Γύμνωσε την επιθυμία σου ως το κόκαλο
Κι οι κόρες των  ματιών σου πήρανε τη σκυτάλη της Χίμαιρας
Ριγώνοντας μ' αφρό τη θύμηση!
Που είναι η γνώριμη  ανηφοριά  του  μικρού  Σεπτεμβρίου
Στο κοκκινόχωμα όπου  έπαιζες θωρώντας προς τα κάτω
Τους βαθιούς κυαμώνες των άλλων κοριτσιών
Τις γωνιές  όπου  οι φίλες σου άφηναν αγκαλιές τα δυοσμαρίνια

- Μα που γύριζες
Ολονυχτίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας
Σού 'λεγα να μετράς μέσ' στο γδυτό νερό τις φωτεινές του μέρες
Ανάσκελη να χαίρεσαι την αυγή των πραγμάτων
Η πάλι να γυρνάς κίτρινους κάμπους
Μ' ένα τριφύλλι φως στο στήθος σου ηρωίδα ιάμβου.

Εχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη
Κι ένα φόρεμα κόκκινο σαν το αίμα
Βαθιά μέσ' στο χρυσάφι του καλοκαιριού
Και τ' άρωμα των γυακίνθων - Μα που γύριζες

Κατεβαίνοντας  προς  τους  γιαλούς  τους  κόλπους  με τα βότσαλα
Ηταν εκεί ένα κρύο αρμυρό θαλασσόχορτο
Μα πιο βαθιά ένα ανθρώπινο αίσθημα που μάτωνε
Κι άνοιγες μ' έκπληξη τα χέρια σου λέγοντας τ' όνομα του
Ανεβαίνοντας ανάλαφρα ως τη διαύγεια των βυθών
Οπου σελάγιζε ο δικός σου ο αστερίας.

Ακουσε, ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση
Κι ο  χρόνος γλύπτης των  ανθρώπων παράφορος
Κι ο ήλιος στέκεται από πάνω του θηρίο ελπίδας
Κι εσύ πιο κοντά του σφίγγεις έναν έρωτα
Εχοντας μια πικρή γεύση τρικυμίας στα χείλη.

Δεν είναι για να λογαριάζεις γαλανή  ως το κόκκαλο άλλο καλοκαίρι
Για ν' αλλάξουνε ρέμα τα ποτάμια
Και να σε πάνε πίσω στη μητέρα τους,
Για να ξαναφιλήσεις άλλες κερασιές
Η για να πας καβάλα στο μαϊστρο

Στυλωμένη στους βράχους δίχως χτες και αύριο,
Στους κινδύνους των βράχων με τη χτενισιά της θύελλας
Θ' αποχαιρετήσεις το αίνιγμά σου.


Τώρα μπορώ να πάω για ύπνο! :-D

4 Μαρ 2011

Η επανάσταση του '21 - iPad 2 version

Με αφορμή την ανακοίνωση της 25ης Μαρτίου 2011 ως ημέρας κυκλοφορίας του iPad 2 στην Ελλάδα και εμπνευσμένος από το γνωστό πίνακα του Θ. Βρυζάκη...

...ιδού πώς θα ήταν η κήρυξη της έναρξης της Ελληνικής επανάστασης του 1821 αν ο Steve Jobs ήταν στη θέση του Παπαφλέσσα!

2 Μαρ 2011

Lexicon v0.8

Ανέβηκε η πρώτη έκδοση του Lexicon στο Android Market. Φρεσκοψημένο κι έτοιμο για φάγωμα! Μπορείτε να το κατεβάσετε σκανάροντας το barcode με το Android κινητό σας ή από τον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ στην εικόνα.



Πληροφορίες για την εφαρμογή από το Android Market:
Ελληνικό Ερμηνευτικό Λεξικό

Αναζητήστε εύκολα και γρήγορα την ερμηνεία ελληνικών λέξεων μέσω του δημοφιλούς Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής (λεξικό Τριανταφυλλίδη).

Απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ.

- Πάνω από 46.000 λήμματα
- Φωνητική μεταγραφή λημμάτων
- Παραδείγματα χρήσης λημμάτων
- Γραφικό περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη

Σε επόμενες εκδόσεις θα προστεθεί η δυνατότητα χρήσης περισσότερων ελληνικών λεξικών.

---

Hellenic Thesaurus (Greek App)
Lookup Greek words and read their meaning using one of the most popular reference works of the Greek language. Requires internet connection and a Greek IME on your device.
Περιμένω σχόλια και παρατηρήσεις!

1 Μαρ 2011

Αύριο η πρώτη μου εφαρμογή στο Android Market

Έφτασε η ώρα για τη δημοσίευση της πρώτης μου εφαρμογής για συσκευές Android. Το καθυστερώ εδώ και αρκετό καιρό -ένας μήνας έχει περάσει από το τέλος της ανάπτυξης- αλλά χρειάστηκε ένα υποτυπώδες beta testing πριν αποφασίσω ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη της έκδοση.

Πρόκειται για ένα Λεξικό, αλλά όχι ένα απλό λεξικό! Εδώ και αρκετό καιρό παρατήρησα την απουσία ελληνικών λεξικών στο Android. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές για μετάφραση από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και τούμπαλιν, που προσωπικά δε με ικανοποιούν (με παραδείγματα όπως αυτό), ενώ ελληνικό ερμηνευτικό λεξικό απλά δεν υπάρχει. Τα λίγα καλά λεξικά που κυκλοφορούν βρίσκονται σε ιστοσελίδες με μορφή δύσκολα προσβάσιμη από κινητό τηλέφωνο.

Κάπως έτσι ήρθε η ώρα του Lexicon (επισήμως η Google απαιτεί αγγλικό όνομα στις εφαρμογές του Market). Είναι ένα λεξικό που στην πρώτη του έκδοση λειτουργεί μόνο ως ερμηνευτικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Έχει αναπτυχθεί όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχεται πρόσθετα λεξικά, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ενσωματωθούν σε επόμενες εκδόσεις τις εφαρμογής. Λεξικά που θα προστεθούν περιλαμβάνουν ένα ελληνοαγγλικό λεξικό (δεν αποκαλύπτω ακόμα ποιο θα είναι αυτό) και ένα αντίστροφο λεξικό (αναζήτηση με βάση την κατάληξη των λέξεων), ενώ υπάρχουν σκέψεις η εφαρμογή να γίνει πιο ανοιχτή, ώστε ο χρήστης να προσθέτει όποιο online λεξικό θέλει.

Αυτά προς το παρόν. Για την ιστορία θέλω να αναφέρω πώς προέκυψε η ανάγκη για αυτήν την εφαρμογή. Μία από τις αγαπημένες μου ασχολίες τον τελευταίο καιρό είναι το Scrabble που παίζω με τον Β και τη Β! Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι επικές διαφωνίες μας σχετικά με την ορθογραφία (ή ακόμα και την ύπαρξη!) κάποιων λέξεων. Μέχρι τώρα η αναζήτηση των λημμάτων περιοριζόταν στα αποτελέσματα που έδινε το Google, ελλείψει εναλλακτικού καλού λεξικού. Τώρα όμως κατευθείαν μέσω του ασύρματου δικτύου της καφετέριας, χρησιμοποιώντας το Lexicon κοιτάμε αμέσως αν η λέξη είναι σωστή ή αν κερδίζω πάλι εγώ την παρτίδα! :-D

Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Ευχαριστώ τους beta testers για το πολύτιμο feedback τους. Θα έχουν από μένα δωρεάν την μελλοντική Premium (λέμε τώρα...) έκδοση!

24 Φεβ 2011

Το κόκκινο φουστάνι και ο ΔΟΑΤΑΠ

Τελευταία βρίσκω ένα σωρό λόγους για να γράψω και άλλους τόσους που με κρατάνε μακριά από τη συγγραφή. Σήμερα όμως τα όσα ζω -ή καλύτερα "αντιμετωπίζω"- από το πρωί χρειάζονται αναφορά.

Ξεκινάω από το πιο αστείο. Ξέρετε φαντάζομαι το γνωστό τραγούδι "Πριγκιπέσα" του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή μας Β. Καρρά. Τι; Α, δεν είναι του Καρρά; Εγώ πάντως ξέρω ότι η πρώτη φορά που έπαιξε Μάλαμας σε ραδιόφωνο της Καλαμπάκας είναι όταν ο Καρράς ερμήνευσε το εν λόγω κομμάτι. Ε, σας πληροφορώ ότι σήμερα συνειδητοποίησα πως στον προηγούμενο δίσκο του ο Καρράς όχι μόνο εκτέλεσε τον Μάλαμα, αλλά επίσης:
-Το κόκκινο φουστάνι (πάει η Αρβανιτάκη)
-Μια φωτοβολίδα (πάει και ο Περίδης)
-Απόψε σιωπηλοί (μας τέλειωσε και ο Παπάζογλου)
και άλλα γνωστά παλιά εναλλακτικά (ας πούμε) τραγούδια.

Ένα σχόλιο μόνο έχω, προς του ραδιοφονικούς παραγωγούς της πόλης μας - δε θέλω να σχολιάσω τις επιλογές του Καρρά, αυτός τη δουλειά του κάνει: Να φύγετε, να πάτε αλλού! Ζω για τη μέρα που θα έχω internet radio στο αμάξι. Τέλος.

Και ξανά αρχή. Γιατί από το πρωί παλεύω να αποκρυπτογραφήσω τη μηχανή Enigma του ΔΟΑΤΑΠ. Είπα να δω τι χρειάζεται να κάνω για να αναγνωρίσω επισήμως το μεταπτυχιακό μου. Το 2ο μεταπτυχιακό δηλαδή, γιατί -δε σας είπα- και το δίπλωμα του Μηχανικού πλέον αναγνωρίζεται ως μεταπτυχιακό. Απλά τα πράγματα. Τα παιδιά του ΔΟΑΤΑΠ Αγγλικά γνωρίζουν και δε χρειάζεται μετάφραση του πτυχίου. "Πάει καλά" λέω μέσα μου, μιας που για άλλες γλώσσες απαιτούν επίσημη μετάφραση από το ΥΠ.ΕΞ. Η συνέχεια όμως ήταν αποτρεπτική. Για το καλημέρα θέλει παράβολο 120€... Γιατί; Για ένα επίσημο έγγραφο που αυτοί απαιτούν (σε οτιδήποτε έχει σχέση με το Δημόσιο, όταν ζητείται Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, πρέπει να είναι αναγνωρισμένος από το ΔΟΑΤΑΠ) κι όχι εγώ (εμένα μου αρκεί το Αγγλικό χαρτί), πρέπει να πληρώσω, ενώ ήδη μια ζωή πληρώνω (οι γονείς μου δηλαδή) για να ζω σε αυτή τη χώρα. Και μετά ξεκινάνε τα ωραία: μία αίτηση (η οποία, αν με διαβάσει κανείς του ΔΟΑΤΑΠ, τονίζω ότι έχει ορθογραφικό λάθος), μία υπεύθυνη δήλωση ότι τα πιστοποιητικά μου είναι γνήσια (μα αλήθεια σας λέω, πήγα στην Αγγλία) και ότι δεν έχω ξανακάνει αίτηση αναγνώρισης (δηλαδή δεν μπορούν να το βρούνε αν δεν τους το πω;). Συνεχίζουμε με ολίγη από βεβαίωση επίσημη της σχολής μου (με υπογραφές και τα σχετικά) ότι ήμουν εκεί κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, τη διπλωματική μου εργασία (ΝΑΙ! επειδή θα τη διαβάσουν - ευτυχώς δε τη ζητάνε μεταφρασμένη) και τα αυτονόητα: το πτυχίο μου, που δεν το δέχονται από μένα γιατί εγώ θα τους πάω πλαστό, οπότε απαιτούνε είτε να τους το στείλει το ίδιο το πανεπιστήμιο, ή να τους πάω αντίγραφο που θα έχει υπογραφή σφραγίδα γνησιότητας σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (...) από το Ελληνικό Προξενείο της Αγγλίας. Το ίδιο θέλουν και την αναλυτική βαθμολογία. Μάλιστα... Είπατε τίποτα για γραφειοκρατεία;

Και λέω -ξανά από μέσα μου- τόσο φακέλωμα πια σε αυτόν τον κόσμο, γιατί δεν το χρησιμοποιείτε; Γιατί τα πάντα στο UCL γίνονται ηλεκτρονικά με 2-3 κλικ και σε αυτή τη χώρα -στην οποία όλα τα άλλα βεβαίως λειτουργούνε άψογα γιατί μαζί τα φάγαμε- όλες οι λογικές διαδικασίες να είναι συνώνυμες της ταλαιπωρίας του πολίτη; Όπως έλεγα στον φάδερ το μεσημέρι, ίσως αυτή η κάρτα του πολίτη που θα βγάλει ο Γιωργάκης -δεν είναι ειρωνικό το Γιωργάκης, λόγω οικειότητας το λέω, αφού τώρα που μας παίρνει και τα σώβρακα ήρθαμε πιο κοντά- είναι από τα λίγα καλά της πρωθυπουργίας του. Έτσι κι αλλιώς είμαστε φακελωμένοι παντού (τράπεζες, εφορίες, αστυνομία, δήμοι, μέχρι και facebook) τουλάχιστον να βοηθήσει σε κάτι. Να πας με την καρτούλα σου και να κάνεις τη δουλειά σου στο άψε-σβήσε.

Ξέσπασα λιγάκι. Δεν είναι καλό να τα κρατάμε μέσα μας μέρες που είναι! Καλό τσίκνισμα απόψε σε όσους βγούνε. Σε όσους δεν έχουν όρεξη, μάλλον θα είμαι online προγραμματίζοντας στο Android - είναι πώρωση το να κάνεις κάτι δημιουργικό!!

Ενημέρωση:

Ξέχασα να αναφερθώ στη γραφειοκρατεία που ακολουθεί ΑΦΟΥ καταθέσεις την αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ. Η διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη που έχουν μέχρι και σχεδιάγραμμα στο site τους για να δεις τι θα περάσει(ς)!

3 Φεβ 2011

Πρώτο post από Blogger App

Αυτό είναι τo πρώτο post από την επίσημη εφαρμογή του Blogger για Android. Ελπίζω να μην έχει χάλια μορφοποίηση! Και εις ανώτερα!

Πάντως το Android φαίνεται να είναι πλατφόρμα που αξίζει να επενδύσει κανείς. Εμπλουτίζεται συνεχώς και η ποιότητα των εφαρμογών ανεβαίνει*.

*Θα ανεβεί ακόμα περισσότερο όταν κυκλοφορήσει η πρώτη δική μου εφαρμογή! :-) Φτανει τώρα γιατί το πληκτρολόγιο του Hero δεν είναι για πολλα πολλά.

Blogger για Android. Καιρός ήταν!

Έχω διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την έλλειψη υποστήριξης του Blogger από τη Google. Αλλά ομολογώ ότι τελευταία εκπλήσσομαι. Πρώτα το mobile view για το οποίο έγραψα ...πέρυσι (δηλαδή 10 γραμμές παρακάτω), και τώρα η εφαρμογή Blogger για κινητά με λειτουργικό Android. Απ' όσο διάβασα εδώ η εφαρμογή παρέχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Αλλά έστω κι έτσι, μπορεί να είναι καλύτερα από το να στέλνεις αναρτήσεις στο blog μέσω email.

Την εφαρμογή θα τη βρείτε στην επίσημη σελίδα του Android Market. Α, αυτή είναι μία ακόμη προσθήκη, ίσως η κορυφαία μέχρι τώρα στον κόσμο του Android: απομακρυσμένη εγκατάσταση εφαρμογών μέσω της ιστοσελίδας του Android Market. Άλλο να σας το λέω, άλλο να το βλέπετε.

Και καλή χρονιά βρε!