1 Μαρ 2011

Αύριο η πρώτη μου εφαρμογή στο Android Market

Έφτασε η ώρα για τη δημοσίευση της πρώτης μου εφαρμογής για συσκευές Android. Το καθυστερώ εδώ και αρκετό καιρό -ένας μήνας έχει περάσει από το τέλος της ανάπτυξης- αλλά χρειάστηκε ένα υποτυπώδες beta testing πριν αποφασίσω ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη της έκδοση.

Πρόκειται για ένα Λεξικό, αλλά όχι ένα απλό λεξικό! Εδώ και αρκετό καιρό παρατήρησα την απουσία ελληνικών λεξικών στο Android. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές για μετάφραση από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και τούμπαλιν, που προσωπικά δε με ικανοποιούν (με παραδείγματα όπως αυτό), ενώ ελληνικό ερμηνευτικό λεξικό απλά δεν υπάρχει. Τα λίγα καλά λεξικά που κυκλοφορούν βρίσκονται σε ιστοσελίδες με μορφή δύσκολα προσβάσιμη από κινητό τηλέφωνο.

Κάπως έτσι ήρθε η ώρα του Lexicon (επισήμως η Google απαιτεί αγγλικό όνομα στις εφαρμογές του Market). Είναι ένα λεξικό που στην πρώτη του έκδοση λειτουργεί μόνο ως ερμηνευτικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Έχει αναπτυχθεί όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχεται πρόσθετα λεξικά, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ενσωματωθούν σε επόμενες εκδόσεις τις εφαρμογής. Λεξικά που θα προστεθούν περιλαμβάνουν ένα ελληνοαγγλικό λεξικό (δεν αποκαλύπτω ακόμα ποιο θα είναι αυτό) και ένα αντίστροφο λεξικό (αναζήτηση με βάση την κατάληξη των λέξεων), ενώ υπάρχουν σκέψεις η εφαρμογή να γίνει πιο ανοιχτή, ώστε ο χρήστης να προσθέτει όποιο online λεξικό θέλει.

Αυτά προς το παρόν. Για την ιστορία θέλω να αναφέρω πώς προέκυψε η ανάγκη για αυτήν την εφαρμογή. Μία από τις αγαπημένες μου ασχολίες τον τελευταίο καιρό είναι το Scrabble που παίζω με τον Β και τη Β! Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι επικές διαφωνίες μας σχετικά με την ορθογραφία (ή ακόμα και την ύπαρξη!) κάποιων λέξεων. Μέχρι τώρα η αναζήτηση των λημμάτων περιοριζόταν στα αποτελέσματα που έδινε το Google, ελλείψει εναλλακτικού καλού λεξικού. Τώρα όμως κατευθείαν μέσω του ασύρματου δικτύου της καφετέριας, χρησιμοποιώντας το Lexicon κοιτάμε αμέσως αν η λέξη είναι σωστή ή αν κερδίζω πάλι εγώ την παρτίδα! :-D

Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Ευχαριστώ τους beta testers για το πολύτιμο feedback τους. Θα έχουν από μένα δωρεάν την μελλοντική Premium (λέμε τώρα...) έκδοση!

1 σχόλιο:

scepticusbatsicus είπε...

Εξαιρετικά χρήσιμο, μα δε το βρίσκω!