12 Ιουν 2006

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

Σκέφτηκα ότι ίσως έχω κουράσει με τις συνεχείς αναφορές στα θέματα Παιδείας των τελευταίων ημερών, οπότε θα ελαφρύνω το κλίμα προσφέροντας λίγη (ακόμα) κουλτούρα στους λίγους αλλά εκλεκτούς αναγνώστες μου!


Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας. Ο βοσκός δηλαδή! Για την ακρίβεια, ο παραπάνω πίνακας τιτλοφορείται "The Hireling Shepherd" (1851), δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση "Ο μισθωτός βοσκός". Είναι έργο του Βρετανού προραφαελικού ζωγράφου William Holman Hunt. Καλά, κι εγώ πριν από 10 λεπτά τον έμαθα!! Αυτό που με τράβηξε στο έργο είναι το βαθύ νόημά του!

Με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε το βοσκόπουλο που παραμελεί τα πρόβατα -μήπως είναι δικά του;- για τη χάρη μιας νεαράς κοπέλας. Με μια δεύτερη όμως βλέπουμε ότι το παλικάρι έχει πιάσει ένα ...λεπιδόπτερο και το δείχνει στην κοπέλα βρίσκοντας ευκαιρία -ο πονηρός- να βάλει το χέρι του γύρω της! Αυτό το έντομο ήταν σύμβολο κακοδαιμονίας και θεωρούνταν κακός oιωνός. Που να 'ξερε δηλαδή τι τον περιμένει! Αγνοεί τα προβατάκια του, ένα από τα οποία μάλιστα έχει ξεφύγει πέρα από τα όρια του κοπαδιού και πηγαίνει μέσα στα καλαμπόκια. Κίνδυνος! Μας παρουσιάζει λοιπόν ο ζωγράφος μια αθώα σκηνή, της οποίας η ομορφιά διαταράσσεται από μια ανεπαίσθητη παραβίαση της φυσικής αρμονίας. Δεν το λέω εγώ, αλλά η Wikipedia! ;-)

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα;

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά από τις ισχυρές σου πιέσεις διάβασα ότι δεν είχα διαβάσει από το blog σου!
Και σχολιάζω το τελευταίο!
Χαχα!!
Τρομερή περιγραφή αυτου του "διάσημου" πορτραίτου! Που πας και τα βρίσκεις!
Η μάλλον το "τρομερη" πρέπει να αντικατασταθεί από το "τραγική"
Εγώ πάλι θα διαφωνήσω! Νομίζω ότι τα προβατάκια το παίζουν αραχτά αλλά στην πραγματικότητα σχεδιάζουν να επιτεθούν στον βοσκό την ώρα που αυτός θέλει να αποπλανήσει την μικρή και κατά τα άλλα αθώα βοσκοπούλα!


Fouster

eeVoskos είπε...

Πιέσεις;; (σφυρίζω αδιάφορα!)

Νομίζω ότι η τελευταία σου φράση είναι το κλειδί της υπόθεσης.
Μήπως η βοσκοπούλα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται;
Μήπως είναι κι αυτή ένα πιόνι στη σκακιέρα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που έχει ως στόχο να πλήξει την καριέρα του βοσκού;

Και η πολιτική ερμηνία των ημερών:
Μήπως ο βοσκός-ηγέτης παραμελεί το κοπάδι-λαό του τυφλωμένος από τις επιθυμίες του; Η φθορά της εξουσίας...

Cybergoulion είπε...

Πρώτα απ' όλα έχεις μπερδέψει τον σίτο με τον αραβόσιτο (και πιθανότατα το ίδιο και αυτός που έγραψε το σχόλιο στη wikipedia). Επίσης ο πίνακας αφήνει σαφή υπονοούμενα κανιβαλισμού, μια που το έντομο που της δείχνει είναι το ίδιο που έβαζε ο δολοφόνος στα στόματα των θυμάτων στο "Η σιωπή των αμνών" το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί και τρομερή βουκολική σύμπτωση που σου ξέφυγε βοσκέ!

Ακόμη δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ο βοσκός μοιάζει εκπληκτικά με τον Τζανετάκο στα νιάτα του, πράγμα που εκφράζει τη σφαλιάρα που έχει να φάει αν τον πιάσει το αφεντικό του ή ο πατέρας της κοπέλας (μπορείς να τον φαντάζεσαι σαν τον Κωνσταντάρα για λόγους συνοχής)

eeVoskos είπε...

Χμ, έχεις δίκιο όσον αφορά τον αραβόσιτο!!

Τώρα για κανιβαλισμό δεν ξέρω, αλλά μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι κοντεύει το Πάσχα, εξ' ου και το αρνί στα πόδια της κοπέλας!! Εκτός κι αν το εν λόγω αρνί αποδειχτεί ...Χάνιμπαλ Λέκτερ!

Ανώνυμος είπε...

Εξετάζοντας προσεκτικά το πορτρέτο σου θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σημειώσω πως τα φαινομενα πολλές φορές απατούν...
Μήπως ο βοσκούλης θελει να κλέψει απο την πανεμορφη βοσκοπουλα εκτος απο την καρδιά της και το κοπάδι για να αυξήσει έτσι τη δύναμή του???Ισως το ενα προβατάκι ξεστράτησε γιατί κάποιοι το καλούν και μετα θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο κοπάδι...
Τέλος οσο για την επίμαχη σκηνή ποιος μου λέει εμενα πως η βοσκοπούλα δεν γουστάρει τρελά??? Το έπιασες το υπονοούμενο έτσιιι???Ίσως ειναι και αυτή αλλο ενα προβατακι του δυναμικου κ πονηρου βοσκού!!!

eeVoskos είπε...

Πωπώ! Καλά είσαι φοβερός! Μπορεί αρχικά να μην πρόσεξες ότι ο τίτλος του πίνακα δηλώνει ευθέως ότι το κοπάδι είναι του βοσκού, αλλά το τελευταίο σου μου άρεσε!
Η βοσκοπούλα είναι κι αυτή "πρόβατο" του βοσκού-κατακτητή!!!

(Δεν έχω ξεφύγει πολύ, έτσι;)

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η βοσκοπούλα - κατακτημένο πρόβατο πρέπει να ρίξει και κανένα τασάκι στο βοσκό για να κατέβει από το καλάμι...

eeVoskos είπε...

Από την γκλίτσα να κατέβει!
Από την γκλίτσα!!!

Cybergoulion είπε...

Να ανέβει στην γκλίτσα μήπως πιο καλά;

Kleon Gelastos είπε...

Ο ΖΥΓΟΣ

(της Νικολίτσας)

- Ορίστε ο ζυγός εδώ κύριέ μου,
κι ορίστε το κορίτσι αυτό.
Τ' αρνιά και τα κατσίκια του σας ζάλισαν
και διόλου δεν τη βγάζετε απ’ τη σκέψη;
Ιδού! Τα βάζω επάνω στον δικό σας δίσκο.
Κλίσις καμία!
Τόσο αξίζουνε.
Εγώ στον άλλο δίσκο πάνω
την αδιαφορία της για όλα βάζω.
Βλέπετε πόσο γέρνει η ζυγαριά!
Τι έχετε σεις άλλο να προσθέσετε;
- Βάζω το νύχι του μικρού δαχτύλου της.
- Καλή επιλογή βεβαίως-
κι η αλλαγή απρόσμενη...
έγειρε η ζυγαριά πολύ ομολογώ
κατά το μέρος σας.
Μα να! βάζω τον πάγο που 'χει στην καρδιά της.
Κοιτάξτε αλλαγή!
Πάλι κερδίζω.
Σειρά σας!
- Λοιπόν μια κι έξω,να-
Για να τελειώνουμε!
Ορίστε-τον πόθο μου για κείνην καταθέτω.
Σωριάστε ό,τι θέλετε και σείς πάνω στο δίσκο σας
κι όταν τελειώστε
ανακοινώστε μου ότι νίκησα. Εγώ στο μεταξύ
θα πάρω έναν υπνάκο.

Γιώργης Χολιαστός